Decimeter från döden

SPORTBLADET

Mötte en snöskoter på fjärde sträckan: ”Hann inte bromsa”

Foto: Scanpix
NÄRA KRASCH SM-föraren Mats Jonsson höll på att köra in i en snöskoter på rallyts fjärde sträcka. Endast några decimeter skiljde dem ifrån en krasch när de möttes och nu riktar Jonsson skarp kritik mot arrangörerna.

HAGFORS. SM-föraren Mats Jonsson var bara decimeter från att krascha in i en snöskoter – som kom i motsatt riktning på fjärde specialsträckan.

Nu riktar Jonsson stark kritik mot arrangörerna.

– Jag blev chockad. Det är ju livsfarligt och får bara inte inträffa, säger han.

Svenska rallyt har hittills varit en publiktät braksuccé. Men i går handlade eftersnacket om jättemissen som hade kunnat sluta i en tragedi.

Rallyräven Mats Jonsson, som efter gårdagen toppar SM-klassen, skulle bemästra en skarp kurva på sträcka fyra, Lövhaugen, när han möttes av en snöskoter som kom i motsatt färdriktning. Kollisionen var bara decimeter bort och både Jonsson och skoterföraren hade änglavakt.

”Kunnat sluta illa”

– Man tar för givet att det ska vara fritt på vägarna. När jag såg att snöskotern kom blev jag chockad. Det är ju livsfarligt och jag fattar inte vad den gjorde på vägen, säger Jonsson till Sportbladet.

Hann du tänka något?

– Vi möttes ju på en smal skogsväg och jag hann knappt reagera. Allra minst bromsa. Jag tänkte ”vad i helvete gör en skoter på vägen”. Det hade kunnat sluta riktigt illa och sånt här får inte hända.

Men det var inte bara på fjärde specialsträckan som Jonsson var nära en kollision. Enligt rallylegendaren har det varit problem med obehöriga på vägen under hela tävlingsdagen.

”Irriterad och chockad”

– Jag har aldrig varit med om något liknande och jag har ändå kört i några år. Det har varit problem med folk på banan hela tiden, det funkar inte att ha det så. Jag hinner inte bromsa in i varje krön, säger Jonsson.

Hur mår du med lite distans till händelsen?

– Jag är uppjagad, irriterad och chockad. Man blir lite rädd efteråt. För 20 år sedan, på SM i Umeå, så krockade jag med en skoter och minnesbilderna finns kvar. Jag hoppas verkligen att arrangörerna gör något åt detta för annars kan det sluta riktigt illa, säger Jonsson.

Beklagar missödet

Tävlingschefen Bertil Klarin beklagar missödet som hade kunnat sluta i en tragedi.

– Det är strängt förbjudet att åka med skoter på våra rallyvägar. Vi har informerat om detta i både radio och andra mediekanaler. Men vi får gå ut med mer information så att det inte sker en allvarlig olycka, säger han till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally