Red Bull löser KERS till Turkiet

SPORTBLADET

Har uppdatering på gång

Foto: Red Bull kommer till Istanbul med viktiga uppdateringar.

Red Bull har haft stora problem.

Med KERS.

Men till näsa lopp ska det vara löst.

– Vi har en uppdatering till Turkiet, säger stallchefen Christian Horner.

Ända sedan säsongsstarten har Red Bull haft problem med hybridsystemet KERS; ändå har Sebastian Vettel lyckats stå på pallen efter samtliga race och han leder VM.

Men till loppet i Turkiet nästa söndag ska problemet vara löst:

– Vi får ännu en uppdatering av vårt KERS-system till tävlingen i Turkiet, säger Horner till ITV.

Hade pole senast

– Det blir bättre och bättre för varje kilometer som vi kör och vi lär oss hela tiden att förstå systemet. Därför är jag övertygad om att vi har lösningen på det här irriterande problemet snart.

I Kina senast hade Sebastian Vettel pole position och han ledde länge loppet, men han hade stora problem med KERS och han var tvåa i mål. Mark Webber däremot startade från 18:e position men lyckades ta sig i mål på en tredjeplats.

Därför tror Christian Horner att kvalet inte längre har samma betydelse. Han menar att det är dags att fundera över olika strategier redan i kvalet:

– Sett till loppet i Kina så är det dags att ifrågasätta kvalet och dess betydelse, säger Horner till Sunday Times.

Fler depåstopp

– Nu får vi se på varje bana och analysera hur viktigt det är att vara längst fram i kvalet. Jag kan tänka mig att vi kikar på hur banan är uppbyggd och att i framtiden redan under inledningen av helgen tittar efter i vilken fas av loppet det är extra viktigt att ha de perfekta däcken.

Till årets säsong har den nya däcktillverkaren Pirelli gjort allt för att loppen ska bli så spännande som möjligt och därför håller inte däcken lika länge som tidigare. Det betyder att det blir fler depåstopp och att det krävs mer av förarna än vad de gjorde tidigare. Det är otroligt viktigt att ta hand om däcken - och den som startar längre bak har stora möjligheter att ta sig framåt i fältet.

Precis som Mark Webber gjorde i Kina.

– Självklart är det så att förarna måste köra om mycket, men Mark har visat att det är möjligt, säger Christian Horner.

– Och hade det varit ett par varv till Kina så hade han vunnit racet.

Nästa lopp körs i Turkiet den 8 maj.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1