Pärsons besked: ”Jag fortsätter”

SPORTBLADET

Anja vill inte lägga av - öppnar för OS 2014

Anja Pärson har gjort sitt som slalomåkare. Men ger världscupen en säsong till. Minst.

– Vi får se. Går fartsatsningen som jag vill ser jag ingen anledning att sluta nästa år heller, säger hon till TT.

Foto: Fortsätter Anja Pärson tävlar vidare nästa säsong också.

Om en vecka, på annandag påsk, fyller Anja Pärson 30 år. Men någon ålderskris har hon inte märkt av än. I stället har skidtesterna i norska Kvitfjell under våren gett henne gott om motivation att fortsätta.

Inte minst vill hon vinna både super-G- och störtloppscupen för första gången i karriären.

– Jag är ute efter att se om jag kan klara av att ta en kristallkula i störtlopp och super-G. Det är där utmaningen för mig sitter, säger hon.

– Jag vill kunna satsa vidare och göra mitt bästa i de grenar där jag känner att jag har chansen.

VM-brons

Med viss sorg i rösten konstaterar hon dock att slalomen inte längre hör till de grenarna. Senaste pallplatsen i världscupen kom för fyra år sedan och på VM i Garmisch-Partenkirchen nyligen fick hon inte ens starta i sin gamla paradgren.

Den senaste säsongen har varit rätt strulig för svenskan. Bland annat missade hon efter nyår flera tävlingar på grund av sjukdom, samtidigt som dåligt väder ställt till det under andra helger.

Men vid VM i Garmisch-Partenkirchen blev det ändå en bronsmedalj i superkombinationen och i Tarvisio i början av mars vann hon störtloppet – hennes 42:a världscupseger i karriären.

Öppnar för Sotji

– Just nu känns det helt fantastiskt att inte åka slalom längre. Samtidigt har det varit enormt jobbigt att ta det beslutet. Den är den gren som jag började med och som har varit min kärlek genom åren.

– Det är den grenen jag tagit OS-guld i. Det är lite som ett nederlag, men det är bättre så här.

TT: Blir det ett OS-guld i störtlopp i stället (Sotji 2014)?

– (skratt) Vi får se. Jag lägger enorm tyngd på året som kommer. Skulle jag lyckas med fartsatsningen ser jag inte att jag skulle tappa motivationen och sluta nästa år.

– Samtidigt, satsar jag allt och känner att jag inte når fram och inte är i närheten, kan jag med gott samvete lägga av.

Jens Bornemann/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint