Tennis

Söderling utslagen av ukrainsk doldis

Av: 

Magnus Sundholm

SPORTBLADET

LOS ANGELES. Australien Open är över för Robin Söderling.

Världsfyran föll tidigt i morse svensk tid mot turneringens överraskning, den 46-rankade ukrainaren Alexander Dolgopolov.

22-åringen från Kiev besegrade svensken i en rysare med siffrorna 1-6, 6,-3, 6-1, 4-6, 6-2.

– Jag läste honom rätt bra, säger Dolgopolov enligt AP.

– Det här är otroligt, sa den amerikanske expertkommentatorn Brad Gilbert i tv-sändningen efter att Dolgopolov avgjort på fjärde matchbollen.

Under de första nio set Söderling spelade i Australien Open tappade han bara serven en gång. Mot Dolgopolov tappade han den nio gånger.

Men det var inte bara serven som klickade när Söderling hade chans att för första gången gå till kvartsfinal i Melbourne.

Också hans forehand sviktade.

Första set enligt planerna

Ändå hade det börjat så bra.

Söderling spelade i första set ut ukrainaren.

Han bröt också motståndarens serv fram till 2-1 i andra set.

Men sen sprack den blågula ballongen.

Dolgopolv bröt tillbaka direkt efter ett dubbelfel av Söderling och hade sedan inga problem att hålla svensken stången.

Visserligen lyckades Söderling efter stor möda tvinga fram ett femte och avgörande set. Men efter att svensken brutit sin motståndare i det första gamet i femte set bröt ukrainaren tillbaka blankt.

– Jag utnyttjade hans svagheter och gjorde det svårt för honom. Han är en av de mest hårdslående spelarna på touren, men jag lyckades läsa hans serve rätt bra, säger Dolgopolv efter matchen.

Slog bort sig själv

Det spelade ingen roll vad Söderling försökte.

22-åringen visade prov på briljant defensiv. Han skar backhand på backhand och försvarade forehandsidan med otroliga rusher.

Till slut slog Söderling bort sig själv.

Det visar inte minst statistiken. Ukrainaren svarade för 23 så kallade unforced errors. Söderling för 51.

– Han är en bra spelare, har en bra backhand och rör sig bra. Men för det mesta hade jag problem med mig själv, säger Söderling som svarade för blott sex serveess och lika många dubbelfel.

Ukrainarens största seger

Dolgpolov, som i förra omgången slog ut fransmannen Jo-Wilfried Tsonga i fem set, har med Söderlings skalp tagit sin första seger över en spelare rankad topp tio i världen.

Frågan är om han kan göra det igen. I kvartsfinalen väntar skotten Andy Murray som besegrade österrikaren Jürgen Melzer i tre raka set.

För Söderling är inte allt nattsvart. Han får trösta sig med att fjärde omgången är personbästa för honom i Australien Open.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis