Hockeylegendar och elitgolfare – på samma gång

Han var en av svensk idrotts största – nu har Sven Tumba gått ur tiden.

Legendaren avled natten till lördagen efter en tids sjukdom, 80 år gammal.

Som ishockeyspelare vann han åtta SM-guld med Djurgården, men var även framgångsrik i såväl fotboll som golf – och mer eller mindre allt han ställde upp i.

Den 27 augusti 1931 föddes en av svensk idrotts alla största profiler.

Han fick namnet Sven Olof Gunnar Johansson, men kom senare att bli känd som – kort och gott – Sven Tumba.

Som tioåring flyttade hans familj från Stora Essingen till just Tumba – som först blev hans smeknamn och sedermera efternamn.

På 50-talet tog hans karriär som ishockeyspelare fart och på sin meritlista har han bland annat åtta SM-guld med Djurgården och tre VM-guld med Sverige.

En klassisk anekdot i samband VM-guldet i Moskva 1957, samma år som han grundade ungdomsturneringen TV-pucken, är Tumbas genidrag då arrangörerna inte kunde spela upp den svenska nationalsången. Sven Tumba föreslog att spelarna själva skulle sjunga, men eftersom alla inte kunde texten stämde de upp i... ”Helan går”.

”Min debut var bra, vet du!”

1999 utsågs han till svensk ishockeys bäste spelare genom tiderna.

Men det var inte bara i ishockey som Tumba var framgångsrik. Han har även ett SM-guld med sitt kära Djurgården i fotboll och gjorde dessutom en landskamp för Sverige.

– Min debut (i Djurgården) var bra, vet du. Vi mötte Malmö på bortaplan och när jag kom in på planen sa Sven Hjertsson, som var mycket känd på den tiden: ”Kom inte i närheten, för då sparkar jag benen av dig”. ”Va, är du inte klok?” När vi spelat 10–15 ­minuter kom en boll från höger. Jag nickade förbi honom och satte upp bollen i ”taket”. Sedan gick jag fram till honom: ”Hörru, vad du nu ­heter. Det här var ett jävla roligt spel. Det tänker jag börja med.” Jag gjorde två mål till i den matchen, har Tumba sagt i en intervju med Sportbladet.

Elitkarriär i golf

Efter karriären började han att spela golf – där han, så klart, också blev en legendar.

Sven Tumba representerade Sverige på den internationella världsscenen och var den som gjorde sporten populär här hemma. Han tog hit flera stora stjärnor, byggde banor och startade tävlingen Scandinavian Masters, numera under namnet Nordea Masters.

– Ingen enskild person har betytt mer för golfsportens utveckling i Sverige. Vi har Sven Tumba att tacka för mycket, säger Christer Bergfors, ordförande i Svenska golfförbundet till Golf.se.

Men det är inte nog med det.

Vid sidan om isen var Tumba även affärsman, med många bollar i luften. Han har startat otaliga projekt och sysslat mycket med välgörenhet – inte minst till förmån för unga. Bland annat startade han flera skolor i Afrika.

”Måste ha något att tänka på”

– Jag måste ha något att ­tänka på och mår bra av att veta att de här barnen inte behöver hamna på gatan. Jag känner samma sak inför det här, som jag har känt inför hockeyn, fotbollen, golfen, tv och allt annat jag har gjort.

2002 drabbades han av prostatacancer – men lyckades övervinna sjukdomen.

Tidigare i år lades han in på Danderyds sjukhus och genomgick en höftoperation. I en intervju med TT-Spektra, som gjordes i somras, sade Tumba att han alltid har rest sig efter motgångar.

– Kraften kommer från att jag vet att jag alltid har lyckats med det.

I intervjun sade han också att det inte var sina idrottsprestationer som han ville bli ihågkommen för, utan något annat:

– Som någon som gladde svenska folket med sina grejer.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.