Robert Laul

Laul: Norrlandsfönstret vidöppet – nu måste Gif behålla stjärnorna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

JÖNKÖPING. Fönstret är krossat.

Dörren insparkad. Gif Sundsvall har gräsligt fina förutsättningar att hänga kvar i allsvenskan till åtminstone 2013.

Tar Norrland chansen den här gången?

Ni kanske har saknat doften av äkta gräs på en del allsvenska arenor senaste åren.

Vänta bara.

2012 spelas nästan hälften av matcherna på konstgräs.

Naturgräsplaner i Halmstad och Trelleborg försvinner, plastmattor i Åtvidaberg och Sundsvall kommer till.

Om Syrianska överlever kvalet mot Ängelholm är det hela sju lag som spelar på konstgräs i allsvenskan nästa år: förutom nykomlingarna även Elfsborg, Gefle, Örebro och IFK Norrköping. Det innebär 105 matcher – eller 44 procent av totalt 240.

För Sundsvalls del blir det 21 matcher av 30.

– Det förbättrar definitivt våra chanser att klara oss kvar, sa tränaren Sören Åkeby innan han kastades in i duschen av sina spelare.

Förstärka med ”konstgrässpelare”

Omklädningsrummet doftade svett, champagne, cigarr och gräs. En kombination som alltså blir allt mer sällsynt. På Stadsparksvallens naturgräs i Jönköping föll Giffarna med 2–1, hemma på Norrportens plast har de bara förlorat två matcher på hela säsongen. Precis som Åtvidaberg på Kopparvallen.

Det brukar heta att alla fotbollsspelare kan spela på gräs men det är inte alla som kan spela på konstgräs. När Sundsvall nu rustar för allsvenskan igen – deras 14:e säsong – handlar det om att förstärka laget med just ”konstgrässpelare”. Sören Åkeby försöker beskriva vad det är:

– Vi har hittat ett sätt att spela fotboll med de här snabba, kvicka och bekväma spelarna. Sådana tittar vi på i stället för stora, starka nickspelare. Vi behöver ett gäng till för att ta ytterligare steg framåt. Snabba killar med funktionell teknik. På vanligt gräs kan de lätt gräva ner sig men på konstgräs blir de rappare och flyttar bollen bra. Vi har seriens kanske minsta spelare i Ari Skúlason men som är poängkung, flyttar boll. Hans fotbollskunskaper är enorma, en riktig kontgrässpelare, säger Åkeby.

Skúlason gör en paus i cigarrökandet och segerdansen för att utveckla:

– Fördelen är att jag inte behöver titta på bollen, jag vet att den inte studsar, jag kan hålla blicken uppe i stället. Det bästa som finns är en riktigt fin gräsmatta men det fungerar inte i Sverige. Vi spelade i Falkenberg för ett tag sedan. Det var som division åtta. Det var sand och vatten överallt, säger mittfältsmotorn som bidragit så mycket till det allsvenska avancemanget.

AIK-lån lär försvinna

Men blir han kvar nästa år?

– Det är ett stort frågetecken. Mitt kontrakt går ut. Jag ska fira det här, sedan ska jag bli pappa. Barnet ska komma i början av november. Jag ringde hem direkt efter matchen för att se om jag behövde skynda mig hem men det behövde jag inte. Efter det ska jag ta ett snack med klubben så får vi se, säger Ari Skúlason.

AIK-lånen Kevin Walker och Pontus Engblom lär försvinna tillbaka till Stockholm, Fredrik Holster jagas av klubbar i Danmark, ja det är inte ens säkert att succé-Sören stannar.

– Jag ska prata med klubben på måndag. Jag börjar bli i den åldern att jag inte bara vill ha ett ettårskontrakt. Kan jag få ett längre kontrakt så..., säger Åkeby, 59.

Och en ny roll som manager?

– En manager är ett måste för Gif Sundsvall. Folk fattar inte hur många jävla mil vi sitter och åker i buss vecka ut och vecka in. Jag har många goda vänner i superettan som jag ringt och fått tips om motståndare. I allsvenskan får du inga inga tips av motståndare. Där måste du ha en roll för någon som åker runt och tittar och lägger upp taktik. Det är ännu mer taktik i allsvenskan än i superettan. Oavsett om det är jag eller någon annan som ska titta på motståndare blir man borta i två dagar. Då är man borta från träning, där måste vi hitta en bra rytm, säger Sören Åkeby.

2008 rasade Giffarna ur allsvenskan direkt, det riskerar de att göra nu också om inte alla lösa delar faller på rätt plats.

Men görs rätt satsning behöver vi inte prata om vare sig norrlandsfönster eller dörrar – då kan rentav taket på det där uttjatade gamla huset lyfta under 2012.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.