Dopade idrottare får tävla i OS

Foto: LaShawn Merritt.
SPORTBLADET

Tidigare dopningsavstängda idrottare får nu fritt fram att delta i OS.

Det efter att den internationella olympiska kommittén (IOK) förlorat kampen om att stoppa den amerikanske sprintern LaShawn Merritt från att springa i London nästa år.

IOK införde 2008 regeln som säger att alla aktiva som stängts av sex månader eller längre på grund av dopning inte får delta i OS.

Den regeln dömde idrottens skiljedomstol (Cas) på torsdagen ut som ogiltig och ogenomförbar.

"Vi är naturligtvis besvikna eftersom regeln antogs för att stärka värderingarna hos den olympiska rörelsen och skydda majoriteten av de aktiva som tävlar på rättvisa villkor", skriver IOK i ett meddelande.

Frågan lyftes av USA:s olympiska kommitté sedan IOK velat stoppa 400-meterslöparen LaShawn Merritt, som nyligen avtjänat en 21 månader lång dopningsavstängning, från att tävla i London. Från amerikanskt håll menar man att regeln blir som ett andra straff.

Merritt vann silver på 400 meter och guld på 4x400 vid OS i Peking 2008.

Svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg är dock inte orolig för att domen ska leda till att en mängd tidigare dopningsavstängda kommer till London.

– Jag tror faktiskt inte det. Det är ju de olympiska kommittéerna som tar ut trupperna, och man kan ju bara låta bli att ta ut dem, säger hon till Radiosporten.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott