Wegerup: I dag är Zlatan breaking news i Italien

SPORTBLADET

”Ibra chock”.

”Alarmerande”.

”Är avskedet nära?”.

Några rubriker från Italien efter Zlatans uttalanden i går.

Telefonen började ringa i går kväll redan.

Och det har fortsatt i dag, oavbrutet.

Fotbolls-Italien är i uppror efter Zlatans ord om att han känner sig gammal, att han inte är lika spelsugen som förr och inte ens orkar lattja boll med sönerna i trädgården.

I går skrev jag en artikel till min italienska uppdragsgivare Gazzetta dello Sport. Där är man i dag missbelåtna med att man inte gav artikeln ännu större rubriker och utrymme – när de höga cheferna sett hur de andra italienska tidningarna öste på med Zlatans ”chock-uttalanden”.

Därför blev jag uppringd tidigt med beställning av ny text till i morgon: ”Ibra är dagens nyhet här!”.

Lite senare ringde Milan Channels stora profil Mauro Suma.

Milan-profilen: ”Vad har hänt?”

Han är supporter, lika mycket som journalist, och var beklämd, undrade nästan vädjande:

”Men när du pratade med Ibra i somras, Jenny, då var han ju så positiv och skulle vara i Milan till 2014…Vad har hänt?”.

Jag försökte svara att Zlatan sagt länge att han är trött, att han nog inte tänker på andra lag utan på att sluta helt, kanske efter den här säsongen och eventuellt spel i EM men att ingen vet säkert.

Sportbladets webbetta på SKY

Corriere dello Sport, den näst största sporttidningen öppnar i dag med rubriken: ”Ibra chock” och i SKY Italia visades i går kväll Aftonbladet/Sportbladets webbetta med bilder på Zlatan från presskonferensen.

Nu här på eftermiddagen medverkade jag i Radio Sportiva och alla frågor gällde Zlatan: vill han sluta, varför i så fall och när?

Många är skeptiska och tror att han mest behöver en nytändning, ett Milan som lyfter, får nyförvärv i januari och högpresterar i Champions Leauge.

Många undrar om ”Ibra” är ”depresso”, deprimerad, och jag svarar ”Nej, jag träffade honom så sent som i söndags natt efter matchen mot Juventus, han verkar inte alls nere, han är bara sugen på annat i livet”.

Flera tyckare i Italien, som Gazzettans Luigi Garlando, påpekar dock hur svårt det är att verkligen lämna den stora scenen, vilken chock det kan bli att hamna utanför rampljuset och att Zlatan trots allt bara är 30 år.

Hur det än blir framöver: i dag är Zlatan breaking news i Italien. Att den störste profilen i serie A säger att han inte ens orkar lira boll med sina grabbar, det är en stor, stor snackis i landet där fotbollen är större än livet självt.

ARTIKELN HANDLAR OM