”Såg hur de hånglade med 12-åriga tjejer”

Uppdaterad 2011-11-02 | Publicerad 2011-11-01

Förre förbundskaptenen vittne till övergrepp

Förre förbundskaptenen i friidrott slår larm om sexuella utnyttjanden av 12-åriga tjejer.

Nu berättar Patrik Sjöberg om friidrottens luddiga gränser.

– Manliga tränare blir ihop med minderåriga adepter. Varför ser friidrotten mellan fingrarna när det inte är okej i övriga samhället? undrar han.

Följ ämnen
Friidrott
Ulf Karlsson.

”Jag har varit ögonvittne till hur tränare i ganska hög medelålder har om inte förgripit sig så grovhånglat med 12-13-åriga tjejer ute på tävlingar”.

Så säger Ulf Karlsson till TV4 Nyheterna Värmland. Ex-förbundskaptenen vill genom föreläsningar belysa obekväma frågor som han påstår finns latent i ungdomsidrotten.

Patrik Sjöberg säger att gränsdragningen kan vara svår. Förre höjdhopparen har vuxit upp inom friidrotten och sett samma mönster upprepa sig.

”Har undrat”

– Det är väldigt mycket resor och träningsläger där det inte är konstigt att man blir tillsammans. Men ibland har jag undrat. Jag har sett många exempel på tränare som blir tillsammans med aktiva gång på gång på gång. Ibland med minderåriga. Man kan fråga sig om det är okej, säger han.

I april kom boken ”Det du inte såg”, där Sjöberg berättade om de systematiska övergrepp han utsatts för av sin tränare. Sedan dess har klubbar över landet ringt och bett honom föreläsa om hur de ska finna varningstecknen.

”Hälsosam debatt”

– Lika illa som min tränare gjorde mot oss killar, lika illa gör äldre tränare mot yngre tjejer. De spelar ut dem mot varandra och kräver något som inte är okej tillbaka, säger Sjöberg.

Hur utbredda tror du att problemen är?

– Jag vet inte. Men inom idrotten har man en tendens att tycka ”det här är okej, det är på idrottsplatsen, det är lugnt”. Den som reser och lever med friidrotten blir möjligen fartblind och miljöskadad. Det finns saker som inte är tillåtet i samhället men godkänns inom friidrotten.

Hur viktig är diskussionen som började med din bok och nu fortsätter?

– Vi måste gå till botten och hindra att pedofiler kommer in i friidrotten. Därför är det här en hälsosam debatt i all idrott, säger Patrik Sjöberg.

Följ ämnen i artikeln