Laul: Alexander Gerndt framstår som en diva

SPORTBLADET

HÄLLEVIK. Det finns en lögn jag är mer allergisk mot än andra inom fotbollen.

Lögnen att det är något positivt när en forward blir förbannad på sin tränare vid ett taktiskt, defensivt byte i ledning.

Det är det inte.

Det är ett tveksamt beteende.

Foto: Svår match Helsingborg fick med sig tre poäng från Strandvallen – men Alexander Gerndt var inte nöjd med tränarens direktiv. ”Jag jobbar som en innermittfältare”, säger han.

I den här diskussionen är det viktigt att hålla i sär begreppen. Så innan ni slänger er på mejlen: jag har full förståelse om en forward blir rasande om han byts ut en halvtimme från slutet vid ställningen 0–0 eller underläge. Då ska han bli förbannad. Han ska vilja vara kvar för att bidra, kvittera, avgöra.

Däremot: en forward som tjurar mot sin tränare när han blir utbytt med sex minuter kvar, ledning 1–0 för att ersättas av en mittback i ett taktiskt byte, den forwarden framstår som en diva som sätter jaget före lagets tre poäng.

Mest spännande manuset så här långt

Tränaren Conny Karlsson valde att försvara Alexander Gerndts reaktion i går.

– Har du nånsin sett en spelare som inte blir besviken när han blir utbytt? Det är fullt naturligt, sa Karlsson när ämnet dök upp efter matchen.

Fullt naturligt? Trots att det var sex minuter kvar, ni ledde 1–0 och det var ett defensivt byte?

– Jo, det var ett taktiskt byte. ”Sudden” (Erik Sundin) kunde offra sig mer i de här grislöpningarna mellan Mjällbys mittbackar. Men jag tror att Alexander kanske var besviken över sin egen insats, att han inte fick till det riktigt. Det är ingen dramatik i det här, sa Karlsson.

Ingen dramatik?

Tja, det är i alla fall det mest spännande manuset i allsvenskan så här långt.

Svensk fotbolls färskaste golden boy som haft en spikrak fotbollskarriär senaste året – nu plötsligt denna reaktion i premiären.

Har det gått för snabbt honom, har framgången börjat stiga honom åt huvudet? frågade jag Conny.

– Nej, jag tror inte den stiger honom åt huvudet. Det handlar nog mer om att han vill ut och visa så mycket. Det är nog det som är besvärligt mer än något annat.

Det köper jag rakt av. Alexander Gerndt har så mycket fotboll i sig att jag förstår att han blev frustrerad över att inte få till mer än ett skott på mål (en frispark från 25 meter). Men för den sakens skull finns ingen anledning att skaka demonstrativt på huvudet mot sin tränare. Då gör han det till en fråga om ett tveksamt beteende i stället.

Karlsson hade gjort läxan

Själv antydde Gerndt att han var missnöjd med sin roll i taktiken, att han fick jobba som en innermittfältare. Men det var faktiskt det jobbet som gav Helsingborg tre poäng.

Conny Karlsson hade gjort läxan, han visste att Pavel Zavadil och Tobias Grahn på Mjällbys centrala mittfält spelar med små marginaler. En av Gerndts uppgifter var att kliva ner för att eventuellt kunna sno bollen och få till en kontring. I 41:a minuten gjorde så Grahn sitt enda misstag under matchen, Gerndt fick vidare bollen till Ardian Gashi som i sin tur frispelade Erik Sundin och vristen mellan Mattias Aspers ben var lika rak och snabb som omställningen.

Rubrikerna hade alltså kunnat handla om ”Helsingborgs taktiska triumf” i stället för ”Gerndts otaktiska gnäll”.

El Kabir fick fart på Mjällby

Å andra sidan: befinner man sig på Alexander Gerndts nivå räcker det med två mållösa matcher, sedan är snacket om måltorka i gång oavsett. Och det finns bara en sak att göra för att få tyst på det – mål. Vilket inte är så lätt när Patrik ”Bagarn” Rosengren står i vägen. Fenomenet fyller 40 år till sommaren och var bäst på planen i ett Mjällby som förtjänade poäng. Poäng hade de kanske haft om Moestafa El Kabir varit redo för 90 minuter och inte bara ett inhopp. Men snacka om att han fick fart på Mjällby som kommer att göra tillvaron besvärlig för fler topplag hemma på Strandvallen.

Apropå fart var det något Helsingborg saknade helt i går. Båda anfallarna mötte djupt och ingen mittfältare tog löpningen in bakom. Min tippade SM-guldvinnare har med andra ord mycket att diskutera om tipset ska gå in. Kanske läge att skifta plats på Rasmus Jönsson och Erik Sundin?