Här slipas Norges & Northugs guldvapen

SPORTBLADET

Sportbladet fick en exklusiv titt i norrmännens vallabuss

Foto: ANDREAS BARDELL
Svenske Perry Olsson vallar Petter Northugs skidor som ska ge guld i VM. ”Han kan tjäna 30 sekunder på skidorna”, säger Olsson när Sportbladet var på besök i vallabussen.

Holmenkollen Här förbereds Petter Northugs nya guldvapen.

Sportbladet fick en exklusiv tur i norrmännens vallabuss och kan nu visa upp de extrakorta skidor som norrmannen i dag för första gången ska tävla med.

– Han kan tjäna 30 sekunder på dem, säger Northugs svenske vallare Perry Olsson.

Tre gram lättare och två centimeter kortare. Det låter som småsaker när distansen är tre mil i en bana som gränsar till att vara otillåtet tuff.

Men just de måtten ska hjälpa Petter Northug på den första, klassiska delen av dagens dubbeljakt.

– I skejt blir det ingen stor skillnad mot tidigare, men i klassiskt är det en förändring. Det står 2,07 på de här skidorna, men egentligen är de kortare för att spetsen är avrundad, säger vallaren Perry Olsson och drar med fingret längs den gummiaktiga toppen på Northugs nya skidor.

Satsar på nytt

Med kortare skidor hamnar den så kallade fästzonen längre fram. Då ökar fästet och mindre fästvalla krävs, vilket innebär att de glider bättre.

För två veckor sedan testkörde Vibeke Skofterud ett liknande ”förkortat” par i världscupen i Drammen, annars har ingen ur norska lägret tävlat på dem. Det avskräcker inte Northug, som enligt hans vallare med all sannolikhet satsar på nyheten i dag.

– Han tar gärna nytt. Så fort det nya är bättre än något annat tar vi gärna det, fast vi inte har tävlat med det förut, säger Olsson.

Ett rävspel

Skid- och vallavalet är ett rävspel. Svenska och norska vallningsbussen står parkerade tio meter i från varandra, men ingen får veta vad den andre håller på med. När Sportbladet besöker norrmännen sliter fem-sex personer trots att det blivit kväll. Flera av Northugs skidor bär klisterlappar märkta ”blå-0”, vilket är en struktur som är bäst vid ett par minusgrader. Exakt hur den slipningen ser ut är hemligt av konkurrensskäl.

30 sekunder

– Vi har nya saker och Sverige har nya saker, men det kan vi inte ha kontroll på. Däremot vet vi mer vilka produkter andra nationer använder, säger Olsson.

Hur mycket kan Petter vinna på de nya skidorna? Åtta sekunder?

– Mer. 30 sekunder. Men det har minst lika mycket med prepareringen att göra. Det kan vara ännu mer.

Charlotte Kalla har namn på sina skidor, som ”Birger”. Har Petter namn på sina?

– Nej, vi har det där numret (pekar på ”322” skrivet i tusch). Det blir så besvärligt att ha namn på dem.

Vore det inte smidigt med ”Svenskdräparna”?

– Ja, det får vi fundera på. Kanske efter VM.

ARTIKELN HANDLAR OM