Uppträdandet som väcker enorm ilska

Förbundet sågas: ”Det här är fruktansvärt”

avAndreas Käck

SPORTBLADET

Ett spanskt flicklag i rytmisk gymnastik har väckt stor uppståndelse.

Flickorna, som är i 12- och 13-årsåldern, utförde sitt nummer iklädda Auschwitz-fångdräkter – något som det spanska förbundet nu får skarp kritik för.

”Det här är fruktansvärt. Tänk på alla som har släktingar som dog i förintelsen”, skriver en av kritikerna på Facebook.

Tävlingen – som var en stor nationell tävling för barn och ungdomar – arrangerades i den spanska staden Pamplona förra helgen.

Ett av lagen, bestående av 12- och 13-åriga flickor, uppträdde till soundtracket från filmen ”Livet är underbart”, som handlar om förintelsen.

Spaniens gymnastikförbund publicerade bilder från uppträdandet på sitt officiella Facebook-konto – och det dröjde inte länge förrän kritiken vällde in.

”Är fruktansvärt”

Flera uttryckte kraftig kritik mot valet av tema – och inte minst det faktum att de unga flickorna var klädda i dräkter som påminde om fångdräkterna från koncentrationslägret i Auschwitz.

”Det här är fruktansvärt. Tänk på alla som har släktingar som dog i förintelsen. Sådant här ska inte få förekomma. Även om uppträdandet inte är dåligt, så är det fortfarande stötande och olämpligt”, skriver en av kritikerna på Facebook.

”Inget att skämta om”

En annan fyller i:

”Vad är det för fel på de här lagets ledare? Tycker ni verkligen att det är roligt att använda ett sådant här tema i rytmisk gymnastik? Vad är det för fel på Spaniens gymnastikförbund som publicerar sådana här bilder på Facebook? Förintelsen är sorg och smärta för hela den judiska befolkningen. Det är inget att skämta om!”.

Foto: Real Federación Española de Gimnasia
ARTIKELN HANDLAR OM

Gymnastik