Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Ringen skulle brinna – och som den brann

Publicerad:
Uppdaterad:

HAMBURG. Vilken match!

Vilken jävla match!

Ringen skulle brinna, hade Sven lovat. Som den brann.

Sven Fornling gjorde det knappt någon kunnat tro på. Han är ny världsmästare i lätt tungvikt.

Efter en match som borde tagit slut redan i första ronden då både han och Karo Murat synade golvet. Plus en sista rond som Sven inte minns någonting ifrån. I rond efter rond däremellan matade Sven in höger-vänster-kombinationer som irriterade, konfunderade och framförallt tröttade ut IBO-mästaren Murat.

Murats vilda svingar kom allt mer sällan. Tröttheten orsakad av skurarna av slag måste ha känts i varenda muskel på honom. Letandet efter knockoutläget blev ineffektivt. Murat slog efter stopp och efter gonggongen. Han slog i nacken. Det var från rond tre och framåt en match på Sven Fornlings villkor.

En match precis så som den supertränade Malmökillen ville ha den till att bli. Murat såg svimfärdig ut men så fick han in ett par slag i början av elfte ronden. Plötsligt fanns orken och kraften där igen. Övertänd skickade Murat iväg ett slag i nacken på Fornling som fick lite välbehövlig vila medan domaren förmanade motståndaren.

Försökte dansa undan

Tolfte ronden var grym.

Murat jagade och träffade med stenhårda slag. Sven försökte dansa undan men visste knappt längre att han var inne i en boxningsring.

Överlevnadsinstinkten satte in och han lyckades på något märkligt sätt hålla sig på benen tiden ut.

– Envisheten, sa han själv när han nedsjunken på en stol efter läkarkontroll sakta kom tillbaka till sitt vanliga jag igen.

Med all dramatik ihopräknad blev det ändå en klar seger med alla tre domarrösterna för Sven Fornling som nu klivit in i den absoluta världstoppen där vi redan har Badou Jack. Svens och hans promotor Erol Ceylans drömmotståndare, men som alltid tycker jag det är onödigt att tussa ihop två bra svenskar innan de gett sig chansen att samla på sig alla andra världsmästartitlar först.

Matchen är en av de mest dramatiska jag har sett med en svensk boxare på den här nivån och det var lätt att känna med Sven när han grät av glädje och lättnad i ringen direkt efter matchen. Han har tränat så hårt för att bli bäst på något han inte hade några speciella förutsättningar för när han började att boxas.

Las Vegas hägrar

Sven Fornling visade vad vilja och målmedvetenhet kan åstadkomma om man är beredd att betala priset som en total hängivenhet i en så tuff bransch som boxning kräver.

Nu handlar det om att förvalta möjligheterna som ett världsmästarbälte i en av de fem stora boxningsorganisationerna skänker honom. Man blir inte alltid rik på att vinna en VM-titel, men man blir det definitivt om man försvara titeln några gånger.

Som alla boxare har Sven drömt om att få boxas på de klassiska arenorna i världen. Las Vegas hägrar så klart och anbuden kommer att droppa in. Fortfarande kommer mästarna Eleider Alvarez (WBO), Artur Beterbiev (IBF), Dmitry Bivol (WBA) och säkert även färske Oleksandr Gvozdyk (WBC) att se en okänd svensk utan knockoutslag som en säker inkomstmatch gällande två titlar.

Fast kanske ska de fråga Karo Murat om hur det egentligen var där uppe i den brinnande ringen. Sven Fornlings snabba fötter och snabba händer visade att han kan bryta ned även motståndare av högsta klass.

avStefan Alfelt

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning

Badou Jack