Matchfixningsskandalen 18 maj

”Fotbollsspelare tas till Sverige för att fixa matcher”

Av: 

Mattias Karlsson

Tyske kriminalkommissarien Michael Bahrs.
Tyske kriminalkommissarien Michael Bahrs.

SPORTBLADET

Sverige har haft flera uppmärksammade fall om misstänkt matchfixning.

Enligt erfarne tyske kriminalkommissarien Michael Bahrs är Sverige ett lätt byte för internationella kriminella ligor.

– De fixar mutade fotbollsspelare till landet i syfte att enbart manipulera matcher, säger han till Sportbladet.

Några av de mest uppmärksammade fallen om misstänkt matchfixning i Sverige på senare tid är då en 17-åring från Södertälje attackerade Östersunds målvakt Aly Keita under en match mot Jönköpings Södra på Stadsparksvallen, när AIK:s målvakt Kenny Stamatopoulos kontaktades inför en match borta mot IFK Göteborg och den sköts upp och när en Halmstad-spelare erbjöds pengar inför en bortamatch mot Malmö FF.

Tyske kriminalkommissarien Michael Bahrs är en av Europas mest erfarna utredare av matchfixning, han är känd från det så kallade ”Bochum-fallet” som berörde 250 matcher i nio europeiska länder och där spåren också ledde till Sverige.

– De som ligger bakom matchfixning är i huvudsak internationella kriminella ligor som tidigare främst sysslade med narkotikahandel. De har upptäckt att det är mycket mer lönsamt och att risken för att åka fast inte är lika stor, säger han.

Kopplingar till ökänd maffia

Michael Bars berättar om organiserad brottslighet som köper in sig i klubbar och mutar spelare, domare, coacher, Fifa, Uefa och nationella förbund.

Det handlar enligt honom om internationella ligor som har kopplingar till Hells Angels, kinesiska maffian, ryska maffian och Neapel-maffian Camorra.

– Fotbollsspelarna är oftast den minsta fisken i närverket. De har ingen aning om vilka kriminella krafter som ligger bakom, säger Michael Bahrs.

Han menar att det inte går att begränsa problemet till enskilda länder, utan att det är grupperingar som agerar över landsgränserna.

– De kriminella ligorna kan med sin kontakter ta fotbollsspelare till Sverige med enbart syftet att manipulera matcher, de erbjuds och säljs in till klubbarna av personer som ofta presenterar sig som Fifa-agenter. Det vet jag förekommer från de bevis och förhör vi har haft, den informationen har jag fått från samma personer som hjälpt oss avslöja de här fallen runt om i Europa, säger Bahrs.

Tacksamt mål

Han nämner också två anledningar till att Sverige är ett tacksamt mål för uppgjorda matcher.

– Det är stor blandning av nationaliteter i lagen. Och i de lägre ligorna i Sverige har fotbollsspelarna låga löner och klubbarna har tuffa ekonomiska villkor, säger Bahrs.

En svensk match som Michael Bahrs säger sig ha bevis för är matchfixad och som han han tipsat svensk polis om är Jönköpings Södras 4–0-seger hemma mot Syrianska i Superettan 2014.

– Jag gav den svenska polisen bevisen och vilka personer som var inblandade. Men jag har inte sett något resultat av den utredningen, säger Bahrs.

Svenska Spel stoppade spel på matchen på grund av kraftiga oddsrörelser och dagarna efteråt polisanmäldes den.

I den tyska informationen pekades en företagare i dryga 30-årsåldern hemmahörande i Stockholm ut som en nyckelperson, vilket Dagens Nyheter och SVT:s Uppdrag Granskning tidigare avslöjat.

Följt fallen i allsvenskan

När det gäller de nämnda misstänkta fallen i allsvenskan från de två senaste säsongerna säger han att han har följt dem med stort intresse.

– De är klara bevis för att matchfixning förekommer också i Sverige. Han som attackerade domaren har dragit en historia om att det inte skulle handla om spel på matchen men den tror jag inte ett ögonblick på, säger Bahrs.

I fallet med AIK från i våras så är en före detta spelare i klubben och ytterligare en före detta elitspelare misstänkt för brott i utredningen.

– Det är inte ovanligt att före detta spelare agerar som mellanhänder. De har kontakterna, kunskaperna och naturliga kopplingar, säger Bahrs.

Visar upp bevis

Det är det statligt kontrollerade spelbolaget Svenska Spel som har bjudit in Michael Bahrs till Sverige för att hålla ett seminarium.

Han visar många konkreta bevis på spelkvitton, chattar och transaktioner där det handlar om mångmiljonbelopp.

Han ger detaljerade beskrivningar på hur betydande personer mutas, han förklarar utförligt tillvägagångssätt vid riggade matcher och han berättar hur det fungerar på den internationella spelmarknaden där de här aktuella spelen oftast görs i Asien.

Han målar upp en bild av en värld full av hot, gängkrig och vapen.

I en avslöjad uppgjord match med italienska AlbinoLeffe säger Michael Bahrs att det spelades totalt för 6,7 miljoner euro.

Åhörarna får dock inte ta bilder på bevisen eller dokumentera något via audio eller video för det tyska polisväsendet.

– Då måste jag gripa er och sätta på er handbojor, säger Bahrs skämtsamt.

Hans avslutande hälsning till Sportbladet efter en egen pratstund är:

– Där det går att fuska och det finns pengar att tjäna kommer det alltid att hända.

En misstänkt rapportörer för asiatiskt spelbolag under fotbollsmatchen i Superettan mellan Ängelholm och Östersund den 2 november 2014 i Ängelholm
Publisert:

LÄS VIDARE

Köping Stars framgångssaga: ”Lite Åshöjdens BK – det är vi mot världen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Matchfixningsskandalen 18 maj

Matchfixning

Spel

Svenska Spel

Maffia

AIK

Jönköpings Södra IF