”Jag har tolv snorungar i laget”

Per Johanssons drömstart i VM med Montenegro

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

STUTTGART. Per Johansson tog över Montenegro för två veckor sedan.

På lördagen skrällde hans lag mot Danmark i VM-premiären.

– De har en passion som jag aldrig varit i närheten av att uppleva med ett lag, säger han till Sportbladet.

För två veckor sedan hoppade Per Johansson av uppdraget som tv-expert under handbolls-VM för att i stället ta över och leda Montenegros landslag i turneringen.

Montenegro tog både OS-silver och EM-guld 2012 men sedan dess har det gått utför och i EM i fjol slutade man först på 13:e plats.

Men Johansson lockade tillbaka två världsstjärnor som hade lagt av i landslaget – Katarina Bulatovic och Jovanka Radičević – och på lördagen skrällde man direkt mot Danmark i VM-premiären.

Stjärnan gjorde åtta mål i rad

– En superinsats. En start man bara kunde drömma om, men ibland blir drömmar sanna, säger en euforisk Johansson efter segern med 31–24 (17–12).

– Spelarna har ställt upp på mig på ett fantastiskt sätt. De har en energi och en passion som jag aldrig varit i närheten av att uppleva med ett lag.

Matchens lirare var Radičević som gjorde hela åtta mål i rad i första halvlek.

– Det var det sjukaste jag sett. Helt stört!

Försvar och kontring

Montenegro genomgår en generationsväxling.

– Jag har fyra äldre spelare, resten är tolv snorungar. Men de har en sån otrolig inställning och mixen mellan äldre och yngre blev magisk att uppleva i dag, säger Johansson, som byggt spelet på försvar och kontring.

– Vi har lagt nästan all kraft på försvar och då får man betalt. Sedan har de längtat efter att få spela med fart. I dag kontrade vi sönder Danmark och inte tvärtom.

Publicerad: