Hjelmer vill inte avslöja gärningsmannen: ”Han är smuts för mig”

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYR≈N

avFilip Durefelt

SPORTBLADET

Moa Hjelmer berättade för en tid sedan om hur hon blev våldtagen efter Finnkampen 2011.

Hon har ännu inte valt att göra en polisanmälan – och har inte pekat ut personen ens för friidrottsförbundet.

– Jag vill inte lägga fokus på vem han här. Han är inte värd det. Han är smuts för mig, säger Hjelmer till Expressen.

För snart två veckor sedan berättade friidrottsstjärnan Moa Hjelmer på Instagram om hur hon blev våldtagen av en annan aktiv friidrottare efter Finnkampen 2011.

Hjelmer valde att inte anmäla våldtäkten för sex år sedan, och fann mod att berätta om händelsen först i vågorna av metoo-kampanjen.

– Det var till och med avgörande att idrottarna hade ett eget branschupprop, säger hon till Expressen.

Under tisdagen fanns Moa Hjelmer på plats på Gymnastik- och idrottshögskolan när Bragdguldet delades ut till Sarah Sjöström.

Låter polisen göra sitt jobb

Hon menar att den senaste tiden varit omvälvande.

– Men samtidigt väldigt positivt eftersom väldigt många är väldigt positiva till att jag och andra vågar berätta om vad vi har råkat ut för, säger hon till TT.

Hjelmer för just nu en diskusson med friidrottsförbundet om huruvida hon ska anmäla händelsen eller ej. Hon har valt att inte berätta vem gärningsmannen är, inte ens till förbundet.

– Jag låter polisen och rättsväsendet göra sitt. Sen kommer kanske namnet dyka upp i och med det. Jag vet inte riktigt hur det funkar, och det är inte där mitt fokus ligger nu, säger Hjelmer till Expressen och fortsätter:

”Han är smuts för mig”

– Jag har meddelat att den här personen inte finns med inom idrotten längre. Därför är inte namnet relevant just nu. Det är en polisfråga och anledningen till att jag gick ut med det här handlar om att de som råkat illa ut ska kunna prata om det här lättare. Jag vill inte lägga fokus på vem han här. Han är inte värd det. Han är smuts för mig.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

Friidrott