Sedin-kopiorna ska ge Iksu tredje raka

Reporter: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Tomas Brandt Wangel/ Iksu innebandy
Veera Kauppi utsågs tidigare i år till världens bästa innebandyspelare. I år spelar hon för Iksu.

Iksu har gjort årets värvning. Och den kom i två-pack.

De finländska tvillingsystrarna Veera och Oona Kauppi är två av världens bästa spelare som ska hjälpa Umeålaget att försvara guldet.

– De är lite som Sedin, de vet var de har varandra utan att säga något. Det är coolt att se, säger lagkamraten Cornelia Fjellstedt.

Iksu är mitt uppe i ett generationsskifte. Igen.

Snacket var liknande efter SM-guldet 2017: Skulle Iksu klara av alla tunga tapp? Det gjorde man. Laget tog andra raka guldet i våras, och efter att man även denna sommar tappat flera tunga pjäser står laget återigen inför utmaningen att bygga ett "nytt" lag.

Men Iksu har långt ifrån legat på latsidan när det gäller att stärka upp laget.

Världens bästa spelare, Veera Kauppi, tillsammans med tvillingsystern Oona – också i den absoluta världseliten – skrev inför säsongen på för klubben.

– Det är verkligen två grymma tjejer med fötterna på jorden. De gillar att pika varandra lite också vilket är roligt. De är otroligt sköna tjejer, säger Iksus landslagsforward Cornelia Fjellstedt.

De 21-åriga tvillingarna har beskrivits som årets värvning och sportchefen har kallat duon för klubbens tyngsta värvning någonsin.

Är de lika bra som alla säger?

– Ja det tycker jag. Kanske bättre. Det är jättebra kvalitet i allt de gör och de gillar också att spela offensiv innebandy precis som vi så det är "match made in heaven", säger Fjellstedt, som jämför tvillingarna med de svenska hockeybröderna Henrik och Daniel Sedin.

Delar utmärkelsen med systern

Veera Kauppi skrattar när hon hör jämförelsen.

– När man har levt ihop i 21 år så vet du vad den andra personen tänker och gör så ja, det är enkelt att spela med Oona, säger hon.

I våras utsågs hon till världens bästa spelare 2017 och blev i och med det den första finländska spelaren på damsidan att få utmärkelsen.

– Det var stort för mig, jag väntade mig inte det så det var en stor överraskning och gav mig en rejäl boost att bli ännu bättre. Det var svårt att ta in.

– Men halva priset tillhör Oona, hon har hjälpt mig att bli den spelare jag är.

Var det självklart att gå till samma klubb?

– Vi har alltid spelat tillsammans och det funkar bäst när vi är i samma lag och i samma kedja så det fanns inga tankar på att gå till olika klubbar, inte just nu, säger Veera Kauppi.

Fotbollen pausad

Som yngre drömde hon dock om att bli världsbäst i en annan sport.

– Det är ganska kul, jag ville bli fotbollsproffs i Sverige. Och nu är jag här med som innebandyspelare, säger Veera Kauppi.

Både hon och systern Oona satsade lika mycket på fotboll som på innebandy fram till 2016. De spelade i högsta finländska fotbollsserien och Veera spelade dessutom med ungdomslandslagen, innan de båda skadade knät i början av 2016. När de kom tillbaka från skadan till förra årets innebandysäsong var de starkare än någonsin.

Men fotbollen är fortfarande bara pausad.

– Vill inte säga att vi slutat, vi har bara slutat tillfälligt. Just nu koncentrerar vi oss på innebandy, men vi har en liten plan om att testa fotboll senare igen.

Men först alltså: hjälpa Iksu att ta tredje raka SM-guldet.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad: