"Svengate" har kopplat grepp på Barsebäck

SPORTBLADET

BARSEBÄCK

Torsdag i Scandinavian Masters brukar vara lugn havsbris och en okänd svensk högt upp på ledartavlan.

Men i år - nej, inte riktigt så enkelt.

Både "Svengate" och Tiger Woods har kopplat sina grepp om golfen på Barsebäck.

Scandinavian Masters är ju en hyggligt stor turnering på Europatouren, även om prispengarna var bättre förr.

Men flera storspelare finns på plats och eftersom det som alltid är stor publik på Barsebäck är mediebevakningen riktigt anständig, även från utländsk press.

Men - den första dagens spel brukar vara lika upphetsande som torget i Eslöv.

Så inte i år.

Nu har vi jagat spöken.

Det dröjde inte många minuter förrän det började redan under morgontimmarna. Johan Edfors - årets okände svensk högt upp på ledartavlan - var på väg mot ledning i klubbhuset och de brittiska reportrarna, utsända från alla de stora drakarna, jagade presschefen Fredrik Nilsmark som även fick BBC i luren och alla undrade de upphetsat:

- Edfors, Sweden. Hans caddie, är det möjligtvis...?

Sorry. Johan Eriksson, 24, son till Sven-Göran, lämnade nyligen Johan Edfors bag för att själv satsa på golfen.

"Svengate" goes golf

Det skulle dock dröja länge innan drevet vek ner sig. "Svengate" dominerade på Barsebäck under hela förmiddagen.

Jag blir ju lite nyfiken på vad engelsmännen hade frågat Johan Eriksson om han varit här, med en bag över axeln på väg till rangen med Edfors.

- Pardon us, Eriksson. About your father and the fling he had. How do you feel about...

Det hade väl kvittat vad han svarat, stackarn. "Svengate" goes golf hade ändå skapat rubriker, säkert även i svenska tidningar.

Men caddien som inte fanns blev alltså ingen story.

Det andra spöket på Barsebäck har jagats i flera dagar, faktiskt.

Det har nämligen avslöjats att världsettan Tiger Woods överraskande strosat runt i Malmö, med händerna i byxfickorna och ett leende som hade gjort Elin knäsvag.

Jodå, det var många nyhetstipsare som bombarderade oss dagstidningar med både bilder och beskrivningar de senaste dagarna.

Nedringda - Woods var här

Lokala TV4 Öresund gick så långt att de gjorde ett uppmärksammat nyhetsinslag om Tigers Woods sensationella besök. Kvällsposten/Expressen ägnade sin sportetta åt historien.

Presschefen Nilsmark, den stackarn, blev nedringd av både journalister och vanligt folk som ilsket klagade på att tävlingsledningen på Barsebäck inte gick ut med den stora nyheten att Tiger Woods äntligen var på plats i Skåne. Beth Engblom, vd, blev också nedringd.

Men det var ju inte Tiger.

Den här veckan spelar världsettan storturnering på USA-touren, Buick Open i Michigan, och de som träffade "Tiger Woods" på torget i Malmö kanske såg att han bar en keps från öljätten som sponsrar Scandinavian Masters och visst, så var det ju, det var en "look-a-like" som flugits in för att skapa lite uppmärksamhet kring Masters.

Unnar Koch en Majorseger

Det är mycket som inte riktigt är som man tror, ibland.

Det enda vi vet säkert är att Joakim Haeggman och Fredrik Jacobson hade stora problem på Barsebäcks första nio och är en hel evighet från ledning, efter första dagens spel.

De är båda stora tävlingsmänniskor och jag antar att de hellre hade skrapat döda djur från motorvägen än klappat ihop på Barsebäck inför stor hemmapublik.

Annika Sörenstam fick en bra start British Open.

Precis som Carin Koch, två slag efter.

Vore ju kul om det slog till och blev en första Major för Koch, det unnar jag henne verkligen. Men en dålig halva under helgen brukar knuffa ner henne strax utanför ledartavlan.

I dag går drevet förstås på ny jakt. Kanske får Barsebäck besök av Zlatan. Eller Elvis.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf