Snuttifiering är inget för sport i tv

SPORTBLADET

Tanken var att den här krönikan skulle inledas med ordet ”snuttifiering”: att dela upp i snuttar så att överblickenriskerar att gå förlorad.

Vidare skulle jag raljera kring medieteorier som slår fast att det stora medieutbudet tvingat fram en ”snabbare” form för tv då det gäller att hålla tittarna borta från fjärrkontrollen.

Tanken var att delen om ”snuttifiering” skulle föra in mig på det som kanske stör mest inom tv-världen för tillfället. De innehållslösa morgonsofforna i allmänhet och Sportpanelen 07.49 måndag morgon i synnerhet.

Programidén är följande: Tre till fyra ämnen avhandlas på tio minuter av tre olika ”experter”.

Tanken sedan var att jag skulle lägga fram ett utdrag ur programmet 26/7 som lät ungefär så här: Programledare: ”Är det bra att Lance Armstrong och Michael Schumacher är så dominanta?”

Panelmedlem 1: ”Nej, intresset försvinner då.”

Panelmedlem 2: ”Jag håller inte med, vi behöver fixstjärnor.”

Panelmedlem 3: ”Jag vet inte riktigt, både bra och dåligt.”

Skrap på ytan och innehållslöst.

Tanken var sedan att föra ett resonemang kring varför programmet fortfarande existerar, framförallt när det ändå finns en trend av fördjupning inom sport i tv.

Klockrena och djupgående halvtidsanalyser från både Hasse Backe och Ola Andersson bland annat i EM är ett exempel.

Resonemanget skulle leda till att sportpanelen är ett omodernt program och att formen inte passar för just sport.

Men sedan på onsdagen kom solen och med den försvann lusten att hänga framför tv:n och att diskutera ämnet över huvud taget.

En krönikörkollega

har tidigare skrivit att golf är den bästa ”filmsporten” som finns och drog fram trumfessen ”Den ofrivillige golfaren” och ”Happy Gilmore”. Detta skolexempel i dålig smak är något som i alla fall jag gått och småfnissat åt. Som tv-sport har alltid golf varit ett gediget hantverk, man vet vad man får, så kommer regnet tillbaka är det bara att bänka sig. Scandinavian Masters på fyran, men fram för allt British Open med Sörenstam i toppstriden på femman.

sport i tv

Stefan Axell