Söderling i semifinal

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Möter Paris-mästaren

Båstad

Hans fysiska styrka har förbättrats.

Det taktiska sinnet har slipats.

Bevis för det fick Robin Söderling vid kvartsfinalsegern mot Juan Ignacio Chela, Argentina, i Swedish Open.

- Det var skönt att kunna vinna en sådan här tung match, det stärker en mycket, sade han.

Då hade det tagit drygt fem timmar innan han över huvud taget fick kliva in på tennisbanan. Ytterligare två timmar senare klev han av som en vinnare, efter seger: 6-3, 6-7 (5-7) 6-2.

Det var mot en av de svåraste tänkbara motståndarna på touren, i alla fall när det kommer till grusmatcher. Och när sedan regnet inte bara försenade matchen utan också gjorde banan betydligt mera svårspelad för Söderling såg en argentinsk seger ut att vara självklar.

- När det är så här tungt...det gynnar ju inte precis mig, jag får inte alls samma utdelning på varken serven eller grundslagen. Och han (Chela) ger sig ju aldrig, du måste slita för precis varje boll.

Maratongame

Det var precis vad 19-åringen fick göra, vid ställningen 2-2 i avgörande set kom matchens maratongame. Han hade fyra breakbollar mot sig innan han lyckades ta sig ur faran och med tunga steg gå och sätta sig för vila vid sidbytet.

Det var då Robin Söderling visade att han inte bara utvecklat fysiken utan även taktiken.

Svensken kallade in massör för medicinsk behandling, vilket gav honom några extra minuter att vila.

- Jag var ju inte precis skadad men alla knep är ju tillåtna utan de otillåtna, säger han med ett leende.

- För mig var det kanske lite avgörande, jag fick tid för vila och pusta ut lite. Sedan fick han tänka lite extra. Jag har ju fått smaka på samma medicin tidigare.

I karriärens andra ATP-final (Marseille i februari, 2004) gjorde Dominik Hrbaty, Slovakien, precis likadant. Då tappade Söderling koncentrationen, serven - och till slut matchen.

Förlorad serve

Precis detsamma hände med Chela. Argentinaren tappade omedelbart sin serve, det var det breaket som till slut kom att lägga grunden till svenskens seger.

För Söderling gav det nu hans första semifinalplats på grus. Vägen dit har gått via bland annat Tommy Robredo, Spanien, och nu Chela. Nästa motståndare tillhör också kategorin, gruselit, nämligen Gaston Gaudio, nybliven segrare i Franska mästerskapen.

- Nu vann han Paris och har bra självförtroende men det kunde faktiskt lika gärna varit Robredo som vann där, säger Söderling.

I Båstad har Gaudio hyllats och setts som en given favorit till segern efter titeln i Franska mästerskapen, men de flesta har glömt att argentinarens grussäsong för övrigt inte varit lika anmärkningsvärd, förutom en finalplats i Barcelona (förlust mot just Robredo). Och vägen till finalen i Paris var knappast den svåraste, det blev heller inte finalen då hans landsman, den givna favoriten Guillermo Coria, drabbades av kramp.

- Jag vet om jag spelar bra, då kan jag slå alla, säger Söderling.

Det har han bevisat i Båstad, dessutom på en rad olika sätt.

Tobias Österberg/TT

Publicerad: