Ännu en amerikansk sprinter dopad

SPORTBLADET

Segraren på 200 meter, Mickey Grimes, tredje sprintern på tre dagar som fastnat i en dopningskontroll

Sacramento, Kalifornien

Avslöjandena från friidrottsstallet HSI växer.

Sprintern Mickey Grimes blev den tredje amerikanske friidrottaren på lika många dagar som rapporterats ha fastnat i en dopningskontroll.

Att Shawn Craford satte världsårsbästa på 200 meter hamnade därför i skymundan.

Foto: Mickey Grimes kunde inte njuta speciellt länge över segern på 200 meter.

Mickey Grimes vann sitt kvalheat på 200 meter, en distans där även Torri Edwards finns med.

Edwards och Larry Wade har pekats ut som dopade de senaste dagarna och nu även Grimes. Det är tidningen Chicago Tribune som namngivit de tre löparna, alla tillhörande HSI, med citat från en anonym källa.

Wade missar OS

Wade har efter avslöjandet dragit sig ur 110 meter häck och kommer alltså inte ta någon OS-plats. Wade är rankad trea i världen på distansen men säger att han har ont i ena armen efter torsdagens träning - samtidigt som hans namn började förknippas med dopning. Skulle han fällas för att ha testat positivt för norandrosteron, en metabolit innehållande tre olika steroider, riskerar han två års avstängning.

Enligt HSI-stallets Emanuel Hudson, som tillsammans med coachen John Smith står bakom laget, har de inte fått några rapporter från Internationella friidrottsförbundet, IAAF, att Wade har testats positivt.

- Vi har inte mottagit något besked från IAAF att Larry Wade är anklagad för något dopningsbrott. Någon håller på att blanda löparnas journaler. Larry är arg, säger Hudson.

Gaines drar sig ur

Även Chryste Gaines, en av de som mottagit ett brev med dopningsanklagelser från amerikanska friidrottsförbundet, har dragit sig ur kvaltävlingarna. Hon ställde inte upp i 200-meterskvalet och har sedan tidigare misslyckats på 100 meter. Det innebär att samtliga sex som innan kvalet i Sacramento startade var anklagade för dopning missar OS.

Bland de som fortfarande har chans att ta en OS-plats på 200 meter finns Marion Jones, misstänkt men inte anklagad för dopningsbrott. Jones var sist i sitt kvalheat men tiden 22,93 var tionde bäst och Jones har fortfarande chans att få springa även 200 i Aten. Natten till fredag säkrade hon en plats i längdhoppet.

USA:s uttagningstävlingar har präglats av alla dopningsavslöjanden. Därför var det inte många som noterade att Shawn Crawford satte världsårsbästa på 200 meter med tiden 19,88 - fem hundradelar snabbare än jamaicanen Usian Bolts tid från april i år.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott