”Ärliga med vilka mediciner vi har”

”Svenskarna gillar att driva med oss”

Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG. Norge tog med 6 000 doser astmamedicin till OS.

Det väckte reaktioner.

– Men vi är öppna och ärliga med vad vi har med oss i packningen och det tror jag är viktigt, säger Marit Björgen.

Förra veckan kunde norska NRK avslöja att den norska OS-truppen packat med sig 6 000 (!) doser astmamedicin till Pyeongchang. Det handlar om 1 800 doser Symbicort, 1 200 doser Atrovent, 1 200 doser Alvesco, 1 200 doser Airomir och 360 doser Ventoline.

Även 10 nebulisatorer och 43 inhalatorer har tagits med till OS.

– Vi har och har gjort en beräkning utifrån det vi har haft med tidigare OS. Vi måste ha beredskap för att kunna täcka saker som kan uppstå för 250 personer som vi har ansvar för under hela OS. Vi sätter alltid utövarens hälsa först, sa Mona Kjeldsberg, ledaren för Norges hälsoteam, till NRK.

”Gillar att driva med oss”

På tisdagens presskonferens fick Norges storstjärna Marit Björgen frågor om ämnet. En av dem handlade om huruvida Sverige nu får vatten på sin kvarn i det psykkrig som en norsk journalist menar pågår.

”Svenskarna gillar att driva med oss, inte minst om alla mediciner vi tar”, sa journalisten.

Men Marit Björgen tar inte åt sig.

– Nej, vi är i alla fall ärliga och öppna med vad vi har med oss i packningen. Det har varit viktigt for oss. Media gör sitt för att pressa oss och vi försöker stå emot, men jag tycker Olympiatoppen (Norges motsvarighet till SOK) har varit öppna med vilka mediciner vi har med oss. Det handlar om att vara öppen och ärlig. Det tror jag är viktigt med tanke på vad vi gått igenom…, säger Björgen och syftar, underförstått, på att Norge haft två dopningsavstängningar (Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug) de senaste två åren.

”Får leva med det”

Björgen låter sig inte påverkas av allt snack.

– Jag kan bara tala för mig själv. Jag har varit med länge på den högsta nivån och det är alltid många som spekulerar. Det får man leva med. Jag lägger i alla fall ingen energi på det, säger hon.

Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM