Publicerad:
Uppdaterad:

OS-hjälten Mikael Ljungberg död

Publicerad:
Uppdaterad:

"Allt är bara så tragiskt"

1 av 2 | Foto: PETER WIDING
EN AV VÅRA STÖRSTA Brottaren Mikael Ljungberg blev 34 år. Han var en av de starkast lysande stjärnorna inom svensk brottning. Största bragden var när han tog OS-guld i Sydney år 2000. Han blev också utsedd till Årets Göteborgare och fick Victoriastipendiet 2001.

OS-hjälten i brottning Mikael Ljungberg är död.

Han tog sitt liv på Mölndals sjukhus i Göteborg där han sedan söndagen vårdades för depression.

- En mycket tragisk händelse, en mycket stor förlust för brottningen, både mänskligt och sportsligt, säger Tony Stigsson, generalmajor och ordförande i Svenska brottningsförbundet.

Så sent som i måndags utsågs Mikael Ljungberg till heltidsanställd sportchef på svenska brottningsförbundet. Han skulle bli högste ansvarig för herr- och damlandslaget och bland annat ansvara för tillsättningen av nya tränare.

Stod mycket nära

Som ordförande och personlig vän kom Tony Stigsson att stå Mikael Ljungberg väldigt nära.

- Det här är också en stor förlust för mig personligen. Vi förde långa samtal om hur svensk brottning skulle utvecklas. Han var en av dem jag satte hoppet till när det gällde att föra brottningen framåt. Vi förde samtal om sportsliga saker ända fram till hans död, säger Tony Stigsson.

- Vi kände varandra mycket väl även som vänner. Allt är bara så tragiskt, tillägger han.

Alla är chockade

Mikael Ljungberg skulle tillträda sin tjänst på brottningsförbundet den 1 januari. När dödsbudet kom var planeringen för framtiden i svensk brottning i full gång.

- Jag fick reda på det här i kväll (läs: i går kväll), vid niotiden. Nu vet jag inte vad som kommer att hända. Jag tror alla är för chockade för att tänka framåt, säger avgående förbundskaptenen för damerna, Frank Steen.

OS i Sydney

- Mikael hade nyligen kommit hem från en semesterresa i Brasilien, men jag har inte pratat med honom efter den.

Mikael Ljungberg var en av Sveriges mest framgångsrika brottare genom tiderna. Höjdpunkten i karriären kom vid OS i Sydney 2000, då han besegrade ukrainaren Davyd Saldadze i finalen och vann guld i 97-kilos klassen.

Det var Sveriges första OS-seger i brottning på 48 år.

Årets Göteborgare

- Han har betytt mycket för svensk brottning, säger Frank Steen.

Samma år blev Mikael Ljungberg vald till "Årets Göteborgare" och sommaren 2001 fick han ta emot det prestigefyllda Victoriastipendiet av kronprinsessan Victoria vid den årligt årligt återkommande ceremonin på Öland.

- När vi skildes åt igår kväll så kände kronprinsessan inte till detta, säger Elisabeth Tarras Wahlberg, hovmarskalk och kronprinsessans mentor till Aftonbladet sent i natt.

Örgryte i hjärtat

Mikael Ljungberg har sedan han avslutade sin aktiva karriär bland annat jobbat som föreläsare. Dessutom har han under en tid varit anställd av Örgryte IS, som var hans klubb i hjärtat.

Mikael Ljungberg blev 34 år.

Patrik Thornéus, Katrin Krantz

Publicerad:
Publicerad: