Förspel i Matrix blir inte tråkigt

SPORTBLADET

Jonathan Jeppsson: Den spanska armadan förstörde alltihop

Behållningen efter handbollsfiaskot i Sfax i går?

TV4:s förspel.

Det höll hög klass. Sen kom den spanska armadan och förstörde alltihop.

Det är en imponerande startsträcka TV4 dukar upp inför VM-matcherna. Ett tre kvart långt block med intervjuer, analyser och presentationer. Det skulle kunna bli sövande tungt, men jag tycker det håller. Och det beror mycket på en sak - de Matrix-inspirerade vinjetterna och spelarpresentationerna.

Det är ju ganska populärt att försöka planka kända filmers förtext-vinjetter till tv-program. Ett tag ville vartenda konsumentprogram ha en lika häftig ingång som filmen Seven. Och då kan det ju bli lite fånigt.

Men TV4:s science fiction-inspirerade vinjetter, någonstans i gränslandet mellan nämnda Matrix, Arkiv X och James Bond, är så pass välgjorda att de flyttar fram positionerna rejält när det gäller tv-grafik. Man lyckas med sitt uppsåt - att bygga upp och hålla fast i den suggestiva stämning som driver det långa förhandsblocket framåt.

Personen som sitter där bakom kulisserna och har snickrat ihop denna grafik (eller vad det nu egentligen kallas på tv-språk) borde verkligen ha en eloge.

Även det svenska laget levde förresten en hel halvlek inne i Matrix. Allt gick som på räls, allt var behagligt och friktionsfritt. Sen drog någon ur pluggen, världen blev kall, hård, obehaglig och full med hemska monster.

Spanjorer, kallades de.

Märkligt att höra Ljubomir Vranjes i TV4-sporten skylla raset på att laget saknade rutin. Underförstått - det var ungtupparna som darrade. Men efter vad jag kunde se darrade även rutinerade Vranjes betänkligt.

Spanske spelaren Garabaya var för övrigt inte hämtad från filmen The Matrix — han kom raka spåret från spaghettiwestern Den onde, den gode och den fule. Och han var minst av allt den gode i går.

BÄST

Sämst

Jonathan Jeppsson