Gaphalsarna vs gentlemannen

SPORTBLADET

En modern Borg - mot tre hetsiga utmanare

Världsettan Roger Federer är storfavorit till segern i Australian Open.

Den fantastiske schweizaren är furstlig ute på banan. Både i sitt spel och sitt beteende.

Hans motståndare är raka motsatsen.

Foto: "COME ON-COME ON-COME ON" Australiensaren Lleyton Hewitt retar gallfeber på motståndarna med sina ständiga stridsrop.

De övriga semifinalisterna är tre gaphalsar som skriker, svär och upprör den konservativa tennisvärlden med sitt uppförande.

Medan Federer är lugnet själv ute på banan - en modern Björn Borg som sällan eller aldrig hetsar upp sig och alltid beter sig föredömligt - är hans motståndare i semifinalen av en annan skola.

Hetsige ryssen Marat Safin är känd för sina raseriutbrott och har en arsenal av sönderslagna racketar som hade gjort självaste John McEnroe grön av avund.

"En liten människa"

I den andra semifinalen ställs hemmafavoriten Lleyton Hewitt mot amerikanen Andy Roddick. Hewitt har redan upprört flera motståndare i årets turnering med sitt gastande och gestikulerande. Argentinaren Juan Ignacio Chela blev så arg att han spottade mot Hewitt vid ett sidbyte. Roddick är ingen duvunge han heller. Den annars så sansade Jonas Björkman blev så arg att han gick till attack mot amerikanen efter en David Cup-match i våras.

- Han är en liten människa, sa Björkman då.

Bäddat för drömfinal

Sportsligt är det upplagt för en drömfinal, världsettan mot hemmahoppet. Federer har 6-1 i inbördes möten mot Safin, som för övrigt coachas av svenske Peter Lundgren som är Federers gamle tränare. Hewitt har 4-1 mot Roddick och publiken i ryggen.

Men även om det lär bli hetsigt ute på banan är det lugnt inför prestigemötena. Safin är ödmjukheten själv när han talar om matchen mot Federer.

- Alla vet hur man ska spela mot Federer, men ingen kan ens pressa honom till fem set. Han bara leker med alla, säger han.

Gaphalsarna vs gentlemannen, del II

och här är originalen

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis