DDR-åkarna dopade sig

SPORTBLADET

...men Magnussons slit räckte till guld och berömmelse

Foto: CHRISTER DAHLQVIST
LIVSKVALITET Thomas Magnusson där han trivs bäst på landet. Det här är ett sätt att leva och en tillvaro med hög livskvalitet , säger den forne skidkungen hemma på gården i Långby utanför Hudiksvall.

Han gav fysiologerna skrämselhicka och vann guldmedaljer i rasande fart. Men 1974 års VM-guldmedaljör på tremilen i Falun kunde ha vunnit ännu mer.

– Det förekom anabola steroider bland öststatsåkarna. Det var fortfarande tillåtet då, tyvärr, säger Thomas Magnusson, 53.

I dag bor Sveriges forne skidkung på en gård i Långby utanför Hudiksvall tillsammans med sin fru Ingrid. Där tar de hand om sina 20 mjölkkor och 50 nötdjur. Skidsportens ”Emil i Lönneberga” då det begav sig, med humor och hyss i överflöd, trivs bäst på landet – trots att han växte upp i stadsmiljö i Motala.

– Det här är ett sätt att leva och en tillvaro med hög livskvalitet. Det är inte lätt att vara bonde i dagens läge. Det är inte många bönder kvar i Sverige. Yrket har allt mer blivit ren byråkrati med en massa pappersexercis. Men för mig och Ingrid fungerar det ändå ganska bra. Camilla, vår dotter, brukar hjälpa till ibland också. Vår son Mikael bor numera i Stockholm, säger Thomas Magnusson.

Har du något fritidsintresse?

– Jag gillar trav och har en del hästar. En del tid går åt att ta hand om dem.

Saknar du skidåkningen?

– Nej då. Var sak har sin tid. Jag trivs bra med mitt liv i dag. Jag är travintresserad och det är väl den idrott jag ägnar mest tankar åt nuförtiden.

Håller du kontakten med dina skidkompisar från förr?

– Jag har varit med och spelat en del ”kändisfotboll” genom åren. Men numera brukar jag träffa mina gamla stafettkollegor Sven-Åke Lundbäck och Tommy Limby under Svenska Skidspelen i Falun en gång per år. Vi gamla skidkungar får äta middag med den riktiga kungen (skratt) Carl Gustaf. Tillställningen går under namnet ”Skidlegender” och det hela är ett väldigt trevligt initiativ.

Thomas Magnusson slutade i relativt ung ålder. Efter ett storstilat VM i Lahtis 1978 fick det vara nog. Än i dag kallas den grymma stigningen inför upploppet för ”Magnusson-backen” efter det berömda ”Magnusson-rycket” på sista sträckan i stafetten i Finlands skid-Mecka.

Varför slutade du efter Lahtis?

– Jag hade problem med benhinnorna och kunde inte träna tillräckligt. Samtidigt jobbade jag som grossist på ett företag som bland annat gjorde skidor åt Ingemar Stenmark. Det var helt enkelt svårt att hålla motivationen för skidåkningen uppe. Men nog hade jag kunnat fortsätta ett par år till i eliten.

Ångrar du ditt beslut?

– Nej, jag tycker att jag gjorde helt rätt.

I VM i Falun 1974 vann Thomas guld på tremilen med revolutionerande plastskidor istället för traditionella träplankor under pjäxorna. Han blev hyllad och upphöjd till en av Sveriges största skidhjältar genom tiderna. På den avslutande femmilen blev det brons.

– Men jag åkte faktiskt bättre i det loppet än på tremilen när jag vann, säger Thomas Magnusson.

Segrare blev i stället Gerhard Grimmer, DDR. Misstankar om dopning florerade kring öststats- åkarna och Thomas Magnusson tror bestämt att även Grimmer använde prestationshöjande preparat.

– Anabola steroider klassades inte som dopning då. Men jag är säker på att DDR-åkarna använde sådana preparat. Men jag anklagar inte några andra av mina konkurrenter. Juha Mieto var aldrig dopad till exempel.

Trots konkurrenternas fusk räckte Thomas Magnusson kraftfulla framfart i skidspåren till guld och berömmelse.

– Jag tränade tio-elva mil om dagen. Många fördömde det och sa att det var galet. Men träningen gav ju resultat, säger Thomas Magnusson.

Foto: Roony johansson
Magnusson hissas efter stafettguldet 1978.

Karriären:

Folkkära svenska idrottare, som slog igenom och försvann. Hur lever de i dag? Sportbladet berättar vad som hände sedan efter stjärnornas sorti från arenorna. I dag: Thomas Magnusson, före detta skidkung, vann VM i Falun 1974, guld på femmilen i Holmenkollen 1977 och VM-guld i stafetten i Lahtis 1978. Är i dag bonde i Långby utanför Hudiksvall.

Magnus Helander

ARTIKELN HANDLAR OM