Geniernas kamp

SPORTBLADET

Sandlin: Fosshaug och Holgersson gjorde upp om VM-biljetten

Äntligen en omgång i bandyns elitserie, där resultaten gick ungefär som man hade kunnat vänta.

Däremot: den seriefinal vi kan se fram emot i morgon kväll var det nog inte särskilt många som prickade in i förväg.

Lidköpings isstadion, fredag 19.00: Villa-Lidköping BK mot Edsbyns IF.

Foto: Matchen i matchen Framför ögonen på förbundskapten Kenth Hultqvist gjorde de två spelgenierna Pelle Fosshaug och Jonas Holgersson upp om en biljett till VM. Den duellen slutade oavgjort, så det lutar åt rutinerade Fosshaug.

Tabellettan, de regerande mästarna Edsbyn, har gjort flest mål i serien (21) och släppt in minst (13);

Tabelltvåan Villa, som förra vintern inte ens gick till kvartsfinal, har också gjort 21 mål och släppt in näst minst (14).

Västgötarna, elitseriens formstarkaste lag, var de enda som lyckades vinna både i söndags (6–3 mot Västerås) och denna onsdag.

Ett mått på styrkan i 10–5 borta mot Vetlanda är att VBK tidigare bara förlorat två matcher, även dom på Tjustkulle: först 4–8 mot Villa i grundserien och därefter, med blott åtta sekunders felmarginal, 4–5 mot Sandviken förra fredagen.

8–4 och 10–5 borta mot södervinnarna, totalt 18 mål på landslagsmålvakten Andreas Bergwall, är ett styrkebevis från Villas sida, och båda gångerna har det skett genom målexplosioner i andra halvlek.

I december 5–1 de sista 45 minuterna – på onsdagen 7–4.

Ari Holopainen gjorde hattrick – om än inte ett lika äkta som Hammarbys David Karlssons mot Sandviken eller som Västerås Andreas Hammarbäcks mot Boltic... – och att Ari också slog in en straff fick Villa-anhängare att sucka:

– Äntligen!

Äntligen lyckades också Thomas Moen, Villas bäste spelare, göra mål denna vinter.

Seriefinalen mot Edsbyn kan bli en riktig fartfest, ty inget lag ställer om så snabbt som Villa med sina båda anderssöner, Johan och Daniel.

På Idrottsgalan i måndags träffade jag den störste av Villa-spelare genom åren, Mikael Arvidsson, och han berömde också sina efterföljare:

– Dom spelar med en ruskig fart.

Hög fart lär det också bli från Edsbyns sida, numera enda obesegrade laget sedan Hammarby slagit Sandviken, 6–2.

För farten svarar främst nu helt återställde Per Hellmyrs och den Daniel Liw, som mot Broberg spelade i galler efter att ha brutit näsbenet i söndags.

Blir det fartfest i Lidköping så är risken stor att det blir grinigt i överkant på Jernvallen i Sandviken, där Saik mot Västerås ska försöka komma igen efter de 2–6 mot Hammarby. En match som ändå var betydligt jämnare än siffrorna berättar, och där Saik i andra halvlek hade tre (!) bollar i Jonas Svenssons ribban.

En tråkig första halva där lagen tog ut varann. En betydligt piggare andra, där samarbetet mellan rekordskytten David Karlsson och Rickard Koch avgjorde.

Matchen i matchen gick på mitten, där Bajens Jonas Holgersson och Saiks Pelle Fosshaug inför förbundskapten Kenth Hultqvists argusögon – kan man säga så i bandy..? – skulle göra upp om en VM-biljett.

Gamla meriter får avgöra

De båda spelgenierna gjorde sina bästa matcher för säsongen. Holgersson slalomåkte in 1–0 redan efter en dryg minut, och Fosshaug hörnsköt sitt första mål i Sandviken.

Oavgjort i den Zinken-matchen, vilket förmodligen innebär att gamla meriter avgör, och då lutar det nog åt Fosshaug. För båda får knappast plats.

Till sist, i dag berömmer vi målvakterna: den storspelande blott 170 långe Jonas Svensson i Hammarby, Edsbyns något längre Anders Svensson (175) som i vinter gör sin stabilaste säsong, VSK:s Daniel Kjörling (182) som i och för sig i går hade sin lättaste match hittills mot ett uddlöst Boltic och Villas Joakim Larsson (183) som nog ändå blir den av tre nominerade målvakter som inte får åka med till VM i Kazan.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy