Bajenspelarnas kupp inför storpubliken

SPORTBLADET

”Hoppas de får arslet ur vagnen”

Foto: TV4 SPORT

Hammarby bandydebuterade på Tele2 Arena inför storpublik.

Då passade laget att protestera mot avsaknanden av en egen bandyhall i Stockholm.

– Hoppas de (politikerna) får arslet ur vagnen som vi säger i Östergötland, så de bygger en nu snabbt som fasen, säger tränaren Magnus Brodén till TV4.

Hammarby var på jakt efter publikrekordet för grundseriespel i bandy. Man lyckades inte riktigt nå upp till AIK:s rekord på 14987, från 1955, men de 11 870 som kom skapade ändå en riktig bandyfest.

Hemmaspelarna njöt av stödet så till en milda grad att man redan före avslag tog ett ärevarv och tackade publiken.

Men man åkte inte bara ärevarv, man passade också på att protestera mot det faktum att man inte får spela under tak i vanliga fall. "Bandyhall nu eller aldrig" stod det på en banderoll som hela laget åkte runt med.

”Vi blev lovade saker”

I pausen förklarade lagkapten Stefan "X:et" Erixon budskapet.

– Det är så det känns, det har tagit väldigt lång tid nu. Vi blev lovade saker för flera år sen men det har inte hänt någonting. Vi har överlag dåligt med isutrymmen i Stockholm. En hall är ett måste, säger han.

Tidigt 2013 så fattades ett utredningsbeslut om en hall vid Tallkrogen och man hoppades så att byggstart och invigning skulle kunna bli av redan 2014. Men i december kom beskedet att bandybygget inte fanns i årets budget.

– Allt står stilla. Man riskerar Stockholmsbandyns framtid, sa föreningens ordförande Py Börjeson till DN då.

Enligt samma tidning har Idrottsförvaltningen förhoppningar på att sätta igång bygget till 2015.

– Jag hoppas politikerna är här och ser att bandy ska spelas inomhus, säger tränare Magnus Brodén och berättar i pausintervjun att laget två veckor in på årets säsong tvingades träna på en hockeyrink.

Talang bakom det mesta

Matchen då?

Jo, Sandviken började klart piggare i en tajt och försvarsstark första halvlek. Erik Säfström gjorde 0-1 på passning av Erik Pettersson, men Adam Giljam kunde kvittera kort därefter och det var också resultatet i paus.

Men efter paus var det Sandviken och supertalangen Erik Pettersson för hela slanten. Först gjorde 18-åringen 2-1 på en retur och sen fixade han straffen som ledde till att Christoffer Edlund kunde göra 3-1 innan han satte fyran mellan benen på Patrik Hedberg.

Slut där? Inte då, Erik Pettersson fortsatte med att dunka upp 5-1-målet från 20 meter innan Hammarby fick en syl i vädret med en reducering på hörna.

Linus Forslund avslutade målskyttet med ett läckert dribblingsnummer till 6-2.

Seger blev dock dyrköpt för Sandviken som fick forna superstjärnan Magnus Muhrén skadad med 15 minuter kvar, med smärtor i vänstra låret.

Efter matchen undersöktes han på Södersjukhuset.

– Muskeln är skadad, så mycket vet jag, men hur illa det är vet jag inte. Men jag är inte hoppfull, det är jag inte, det känns inte alls bra, säger han till Gävle nyhetsbyrå.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy