Aldrig förlorat med kanadensiska domare

avFredrik Jönsson

Foto: AP
Mario Lemieux 2002.

Kanada har två OS-guld i hockey under modern tid – båda gångerna med kanadensiska domare.

På söndag – mot Sverige – är tre av domarna från Kanada.

Kanada radade upp OS-guld i hockey mellan 1920-1952 - då tog ”lönnlöven” hem sex av sju guld. Men sedan fick landet vänta i 50 år.

2002 vann Kanada återigen OS-guld i hockey och åtta år senare blev det guld Vancouver.

Gemensamt för de två senaste segrarna är att motståndaren har varit USA och majoriteten av domarna på isen har varit från Kanada. 2010 i Vancouver var tre av fyra domare från Kanada. 2002 var två av tre domare kanadensare.

Förlorade två finaler på 90-talet

Kanada hade dock chansen att vinna guld 1992 i Albertville och 1994 i Lillehammer. Men då blev det förlust mot OSS (Ryssland) respektive Sverige. Vid båda tillfällena har majoriteten av domarna på isen inte varit från Kanada.

Tre av fyra från Kanada

När Sverige möter Kanada i OS-final på söndag är tre av fyra domare kanadensare. Det handlar om huvuddomaren Kelly Sutherland och linjemännen Derek Amell och Greg Devorski. Den sista domaren är Brad Meier från USA.

När Sverige vann guld i Turin 2006 var ingen av domarna från Sverige eller Finland. Blågult vann med 3-2 mot Finland och matchen dömdes av huvuddomaren Paul Devorski, Kanada, och linjemännen Milan Masik, Slovakien, och Thor Eric Nelson, USA.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS