”Jag är otroligt spänd på att starta säsongen”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Marcus Ericsson efter sista F1-testet

Foto: TT
Marcus Ericsson testkör i Bahrain.

Nu är F1-testerna över för Marcus Ericsson.

Han avslutade i topp:

– Jag var fasen bäst i dag, säger han.

Marcus Ericsson fick chansen under två dagar i Bahrain, den första dagen avslutades sedan bilen börjat brinna. Den andra dagen avslutade han efter 117 varv.

Ingen annan förare körde fler än så.

– Vi körde en tävlingsdistans, så när som på de fem sista varven när det blev röd flagg. För mig var det otroligt viktigt att få göra längre stinter, kunna testa olika körtekniker och se hur jag sparar däcken bäst och hur jag kan spara bränsle. Jag fick köra på både mjuka och supermjuka däck och vi fick massor med information, säger Marcus Ericsson till Sportbladet.

”Det kändes grymt”

– Vi hade ett fullspäckat program på morgonen och för första gången kunde vi genomföra allt, det kändes grymt. Det var en skön känsla att få avsluta så.

Sett till tiderna var han närmare fem sekunder långsammare än Felipe Massa, Williams, som körde ett varv på 1.33, 258, men han slog förare som Romain Grosjean, Lotus och mästaren Sebastian Vettel, Red Bull, som inte ens körde ett enda varv eftersom Red Bull hade stora problem med bilen och mest stod i garaget.

– Tiden är väl okej. Jag provade de supermjuka däcken för första gången och utnyttjade dem inte alls till max. Det var bra att få en känsla för dem.

– Kamui Kobayashi lär slå mina tider, men han har erfarenhet av F1 och jag blir inte stressad över det. Kan han få vår bil bättre är det bara bra.

”Kan bilen i sömnen”

Hur vill du sammanfatta dina tester?

– Jag har haft tre dagar i bilen. Ändå känner jag mig bra förberedd, jag körde 117 varv utan att göra ett enda misstag. Jag gjorde det stallet ville, jag har fått in bilen i hjärnkontoret och kan den i sömnen. Det blir tufft de första racen, och inlärningsprocessen fortsätter.

Vad är du nöjd med?

– Att jag inte har gjort några större missar och inte har satt bilen i muren. Jag har utvecklat mig framåt och jag känner att stallet är nöjt med min approach. Det är för många rookies som ska imponera direkt och sedan kör av gång på gång.  Jag har förbättrat mig för varje varv och det är bra.

Om två veckor kör Marcus Ericsson F1 i Australien. Det är första gången på 23 år som en svensk förare finns med i premiären.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1