Drömmen sprack - efter förbundsmiss

Reporter: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Anmälde fel Oscar Nilsson

1 av 3 | Foto: Lars Erik Bjuhr
Ackrediteringen - med fel Oscar Nilsson på bild.

Ett klick förstörde en EM-dröm.

Svenska Skyttesportförbundet anmälde fel Oscar Nilsson till junior-EM.

– Det var en rödhårig grabb från 1998. Jag var arg på hela Ryssland, säger Oscar Nilsson, 18.

Oscar Nilsson hade länge drömt om att få göra mästerskapsdebut i junior-EM och förhoppningsvis skjuta till sig en finalplats.

Men väl på plats i Moskva i helgen utvecklades allting till en mardröm för 18-åringen.

Redan innan start tog EM slut för Nilsson.

– Det var chockerande när vi upptäckte att jag inte fick skjuta. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det, ingen av oss hade kunnat det. Jag hade laddat för det här ett bra tag, säger Nilsson.

– Jag blev väldigt arg i början. Jag var arg på hela Ryssland, eftersom jag var inställd på att skjuta.

”En rödhårig grabb från 1998"

Det var när Oscar Nilsson hämtade ut EM-ackrediteringen som han förstod att ingenting stod rätt till.

– När vi fick korten såg vi att det inte var jag, det var en rödhårig grabb från 1998. Vi tänkte vi skulle fixa det här, gå och prata med juryn. En av mina kompisar kollade upp han på bilden och såg att det var en lerduveskytt som hette Oscar Nilsson. Det var någon som hade anmält honom, trodde att det var jag, säger Nilsson.

– Jag var inte inlagd i den databasen, så då måste de skicka in en ansökan om att jag ska åka till EM. Om man ska byta skytt måste man göra det tre dagar innan tävling, så de kunde inte ändra reglerna. Det är ett mänskligt fel, men det är klart att jag är arg. Det är ju en på miljonen att en sån här sak ska hända, det är väldigt mycket otur. Man blir ledsen när man tänker på att man inte fick ställa upp i EM.

”Känner sig maktlös”

Alla som deltar i mästerskap eller världscuptävlingar ska registreras i en databas som tillhör det internationella skytteförbundet, alla får varsitt nummer för anmälningar, rankning och statistik.

När man anmäler de aktiva går man in i databasen och klickar i vilka utövare som ska ställa upp i tävlingen. Oftast är det respektive grenledare som sköter den biten, men den här gången var det Svenska Skyttesportförbundets sportchef Jonas Edman, som tog OS-guld i Sydney 2000.

– Jag fick en lista på vilka som skulle skjuta. Jag finner en Oscar Nilsson, som stavar precis likadant som han vi ska skicka iväg. Om jag hade tittat noga på numret så hade jag kunnat läsa ut att årtalet inte riktigt stämde, men det gjorde jag inte, det var ett misstag av mig. Det var en Oscar Nilsson som också var under 20 år med samma stavning som sagt, berättar Edman.

– Alla våra ledare som varit inblandade är bedrövade. Det känns som han blivit bestulen på en internationellt mästerskap. Huvudmålet är VM i september i höst, men det här var ett viktigt delmål. Otroligt tråkigt, känner sig maktlös. Man inte kan rätta till något som var ett misstag.

”Jag kan aldrig svära mig fri”

Hur känns det för dig?

– Jag har klickat i fel namn. Man kan skjuta vem som helst i det här, men det är jag som har klickat in fel namn, jag kan aldrig svära mig fri ifrån det här. Jag tar gärna på skulden för det här, den enda som är helt oskyldig i det här fallet är Oscar. Att det finns en individ under 20 år, som heter likadant och inte heller har några meriter i systemet, är helt otroligt.

– Det är jättetråkigt för Oscar. Sen är det också tråkigt att de håller på regelverket så hårt när det är en junior, vi tycker att man borde kunna tänja lite på regelverket och låta honom starta.

Vem var den andra Oscar Nilsson?

– Han skjuter inte ens pistol, jag vet inte vem det är.

Oscar Nilsson fick skjuta vid sidan om den officiella EM-tävlingen.

– Det är inte samma känsla. Det var två banor ifrån, jag fick stå i hörnan och skjuta. Det kändes konstigt, jag fick en annan lapp och det kändes som alla tittade på mig, undrade varför jag stod där.

Oscars pappa, Göran, säger till TT att det är ”en av de största skandalerna i svenskt skytte”.

– Jag förstår honom, han är väldigt intresserad av min sport. Det drabbar ju många, mina lagkamrater också. Jag är med ganska arg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN