Dopningsuppgifter skakar danskar

SPORTBLADET

2012 års vinnare av Giro d'Italia erkänner också dopning

Foto: Michael Rasmussen

Danska cykellandslaget dopade sig under OS i Aten. Det berättar den dopningsdömde danske proffscyklisten Michael "Kylling" Rasmussen och pekar även ut flera av den danska cykelvärldens toppar i sin biografi "Gul feber".

I boken berättar Rasmussen om hur delar av det danska cykellandslaget sitter i OS-byn i Aten 2004 och delar på en insmugglad dopningsampull. Han berättar också om hur Bjarne Riis, numera omstridd teamchef inom cykelsporten, visste om att Rasmussen dopade sig och hur Nicki Sörensen, en av Danmarks mest segerrike proffscyklister, hade dopningsmedel nedgrävda hemma i trädgården.

Det är de danska tidningarna BT och Berlingske som läst utdrag ur Rasmussens bok som ännu inte kommit ut.

Samarbetar med antidopningsbyrå

Rasmussen ledde Tour de France 2007 när han plockades ur tävlingen och fick sparken på grund av dopningsavslöjandet. Han har avslutat cykelkarriären och samarbetar nu med antidopningsorganisationen i Danmark.

Hans avslöjanden i den kommande boken väntas sätta ny fart på den dopningsdebatt som funnits inom dansk cykel sedan flera år. Inte minst gäller det Rasmussens anklagelser mot Bjarne Riis, som även har pekats ut av den amerikanske proffscyklisten Tyler Hamilton.

Inga kommentarer

Nicki Sörensen säger till BT att han inte vill kommentera uppgifterna i den nya boken. Rasmussen skriver i sin bok om hur han och Sörensen ska ha kört till en spansk apotekare 2003 och köpt medel, som Sörensen sedan tog med sig hem. När Rasmussen skulle hämta sin del visade det sig att kollegan grävt ner medlen i sin trädgård.

De inblandade i den påstådda dopningen i OS-byn i Aten vill inte heller lämna några kommentarer. Bjarne Riis svarade medförfattaren Klaus Wivel, skriver Politiken, att han inte kommenterar beskyllningarna mot sig själv offentligt utan respekterar den undersökning om dansk cykelsport som Anti Doping Danmark håller på med.

Uppgifternas konsekvenser visade sig senare på onsdagskvällen, då 2012 års vinnare i etapploppet Giro d'Italia, Ryder Hesjedal – som Rasmussen menar att han lärde hur man tar ett förbjudet preparat – erkände att han dopade sig för mer än tio år sedan.

– Jag har älskat och levt den här sporten, men för mer än ett decennium sedan valde jag fel väg, säger kanadensaren i ett uttalande enligt Reuters.

– Även om dessa misstag begicks för mer än tio år sedan, och det var kortlivat, förändras inte det faktum att jag har gjort det. Jag har varit ledsen sedan dess.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport