10 största nyhetshändelserna

SPORTBLADET

Sportbladets Emil K Lagnelius listar de största händelserna inom sporten från året 2013

Foto: AIK besegrade Helsingborg på Friends Arena 3 november. I samband med matchen hyllades avlidne publikfavoriten Ivan Turina. Foto: Anna Tärnhuvud.

2013 blev ett dramatiskt år.

Här har Sportbladets Emil K Lagnelius valt ut de tio största nyhetshändelserna.

Vad minns DU mest? Kommentera gärna här nedanför.

14 februari: Pistorius-dramat

Beskedet att Oscar ”Blade Runner” Pistorius flickvän Reeva Steenkamp hade skjutits till döds i den i Sydafrika omåttligt populäre friidrottarens hem slog ned som en bomb på Alla hjärtans dag. Pistorius har nekat till mordanklagelserna och rättegången startar i mars.

27 februari: Blodracet

SVT:s Uppdrag granskning tog del av hemliga listor över skidåkares blodvärden i samband med en världscupstävling i finska Lahtis 1997. Listorna visade enligt programmet att flera åkare hade onormalt höga blodvärden i slutet av 90-talet. Programmet fick stark kritik, bland annat av Lars Håland, som var den ende svenske åkaren som hängdes ut. Men fränast kritik kom från Norge.

– Den här reportern (SVT:s Hasse Svens) har blivit hög på sig själv och följde ett spår och inte den journalistiska tesen att sanningen ska fram, sa Norges tidigare presschef Otto Ulseth.

2 maj: Ivan Turinas död

AIK och övriga fotbollsverige vaknade upp till chockbeskedet att målvakten Ivan Turina hade avlidit i sin säng. Obduktionsrapporten visade att Turina, som hade ett medfött hjärtfel, dog en naturlig död. Hans dödsfall fick fans, som tidigare varit bittra rivaler, att lägga stridsyxan åt sidan för att hedra den omtyckte och saknade kroaten.

19 maj: Tre Kronors VM-guld

Sverige blev historiskt som det första land som vinner VM på hemmaplan sedan 1986. Grunden lades i kvartsfinalen där Sverige slog ut Kanada på straffläggning, efter ett mäktigt slagskott av Fredrik Pettersson. Tre Kronor hade sedan inga problem att besegra Finland i semin med 3–0 och Schweiz i finalen med 5–1. Bröderna Sedin visade på allvar sin storhet under turneringen.

14 juni: Knocken på Frida Wallberg

Boxaren Frida Wallberg knockades av Diana Prazak på en gala i Globen. Svenskan fördes akut till Karolinska Universitetssjukhuset där hon opererades för hjärnblödning. Wallberg överlevde, men har drabbats av flera bakslag och har fortfarande problem med närminnet och huvudvärk.

14 augusti: Nagel-gate med Emma GT och Isinbajeva

Emma Green Tregaro tog under friidrotts-VM i Moskva ställning mot de nya ryska antigaylagarna genom att måla sina naglar i regnbågens färger. Svenskans aktion uppskattades av många – dock inte av ryska stavstjärnan Jelena Isinbajeva som på en presskonferens menade att Emma GT var respektlös mot Ryssland och dess medborgare.

12 november: Bil- och Zlatan-gate

Det hela började med att SvFF gav landslagsveteranen Anders Svensson en bil på Fotbollsgalan för dennes landskampsrekord på 146 landskamper. Många reagerade över varför att Therese Sjögran, som gjort 182 landskamper, fick gå hem tomhänt. En livlig debatt inleddes – som fick ny fart på juldagen, då Zlatan Ibrahimovic uttryckte sin åsikt.

Juni: EM-haussen

Fotbolls-EM för damer engagerade hela Sverige och hade både fantastiska åskådar- och tv-tittarsiffror. Sveriges matcher sågs i genomsnitt av 1,3 miljoner tittare – den högsta siffran sedan VM 2003. Trots att Sverige förlorade semifinalen mot Tyskland blev mästerskapet en slags seger för damfotboll i Sverige.

18 maj: Sir Alex avsked

Demontränaren Sir Alex Ferguson meddelade, efter 26 år i Manchester United, att han lägger tränarkarriären på hyllan för att i stället bli klubbdirektör och huvudambassadör för klubben. Under sin tid som manager kammade Sir Alex hem ligatiteln hela 13 gånger.

29 december: Schumachers krasch

F1-legendaren Michael Schumacher har överlevt en karriär som racerförare i en av världens farligaste sporter. Nu ligger han i skrivande stund i konstgjord koma efter en skidolycka.