”Ser fler möjligheter i dag än när min kropp var hel”

SPORTBLADET

Tvingades amputera fötterna 2011 – nu siktar kenyanen Marko Cheseto mot Paralympics

Marko Cheseto, 30, tvingades amputera fötterna efter att deprimerad irrat runt i Alaskas kyla utan vinterkläder.

Två år senare siktar den kenyanske löparen mot Paralympics.

– Jag har gått igenom en tuff tid. Men tiden läker nästan alla sår, säger han.

Sportbladet berättade i december 2011 om långdistanslöparen och universitetsstudenten Marko Chesetos tragiska öde. Han hade genomgått en depression sedan hans bäste vän William Ritekwiang tagit livet av sig och förvirrad flydde han ut i skogen med tunna kläder.

När Cheseto vaknade upp efter att ha svimmat av under ett träd insåg han att underkroppen var begravd i snö och att fötterna var förfrusna. Skallgång inleddes när folk förstod att Cheseto var försvunnen, men tre dagar senare stapplade han för egen maskin in på ett hotell med för låg kroppstemperatur och köldskadade fötter.

– Medan jag fortfarande återhämtar mig – både fysiskt och känslomässigt – ska jag göra mitt allra bästa för att ge tillbaka till samhället som har hjälpt mig så mycket. Jag ber om ursäkt för eventuella problem som jag kan ha orsakat, sa en skamsen Cheseto då.

Stora skulder

Senare har det framkommit att han hade tagit 20 sömntabletter innan han kollapsade.

– Jag var trött på livet. Jag ville bara att livet skulle ta slut. Jag klandrade mig själv för Williams död och tyckte att jag inte förtjänade att leva, säger Marko Cheseto i dag.

När folk frågar hur han mår i dag svarar han: ”Det är bra”.

Men hans närmaste vänner vet att det inte behöver vara sant.

– Bara för att jag säger att det är okej behöver inte det betyda att det är okej. Jag mår inte alltid bra, men jag mår bättre och bättre.

Marko Cheseto har skulder på nästan en miljon kronor för medicinsk behandling och hans föräldrar har inte tillräckligt med pengar för att hans tre syskon ska ha råd att studera.

– Jag vill avsluta min examen och hitta ett jobb i Alaska – vad som helst för att försörja min familj.

”Ser fler möjligheter”

Men en sak får Marko Cheseto att skina upp – friidrott.

Tack vare benproteser har han återupptagit löpningen och siktar mot Paralympics (handikapp-OS) i Rio 2016.

– När jag besegrade min coach på 100 meter förstod jag att det finns en chans. Jag har lång tid på mig att träna tillräckligt hårt för att kvalificera mig till Paralympics 2016. Men jag har inte bestämt mig för i vilken gren än.

I juni i år gjorde han comeback vid ett lopp över sex kilometer i Alaska och slutade på 28:e plats av 912 löpare. Marko Cheseto säger att tävlandet är hans sätt att visa tacksamhet till alla de människor som visade medkänsla och godhet när han hade det som tyngst.

– Alla som har bett för mig är värda att få se frukten av sina böner. Jag trodde aldrig att jag ens skulle kunna gå igen. Tack vare proteserna kan jag springa. Jag ska inte säga att det var bra att miste fötterna, men jag ser fler möjligheter i dag än när min kropp var hel.

Källor: ESPN, KTUU, The Competitors radio show.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott