”The Mauler” om sitt mörka förflutna

SPORTBLADET

”Det är någonting jag skäms över”

Alexander ”The Mauler” Gustafsson är Sveriges och en av världens största stjärnor i MMA.

I en intervju med Expressen berättar 26-åringen nu för första gången om sitt mörka förflutna.

– Tiden i fängelset? Det var hårt, säger han.

2013 var året då Alexander Gustafsson på allvar blev ett känt namn för den breda massan i idrotts-Sverige. I september föll han knappt i upphaussade titelmatchen mot superstjärnan Jon Jones – och i december fick svensken ett rejält erkännande när han blev framröstad av elva miljoner fans att pryda EA Sports nya kampsportspel UFC 14.

I dag är Gustafsson en förebild för många unga fighters. Men vad få vet är att ”The Mauler” har ett mörkt förflutet. Något han nu väljer att tala ut om för första gången.

I en intervju med Expressen berättar han om sina misshandelsdomar – och sitt fängelsestraff.

– Jag kan inte försvara det på något sätt. Det är någonting jag skäms över.

Dömdes till fängelse

”The Mauler” dömdes för misshandel första gången när han var 15 år. Sedan följde flera domar för grov misshandel. Sin sista dom fick Gustafsson 2006.

– Det var vissa omständigheter när jag växte upp. Det var mycket grupperingar och det var slagsmål på stan. Det pågick i några år, sen flyttade jag därifrån. Från Arboga till Göteborg, säger han till Expressen.

Sitt hårdaste straff fick Gustafsson 2005. Då dömdes han till fängelse i ett år och tre månader.

– Tiden i fängelset? Det var hårt. Jag var ung, jag var dum.

Satsningen på MMA blev vändningen för Gustafsson. Han visade sig vara en jättetalang från start och efter åtta raka segrar debuterade han i UFC 2009.

I dag – fyra år senare – är svensken en etablerad storstjärna inom sporten.

Efter knappa förlusten mot Jones väntar nu näste motståndare i form av Jimi Manuwa i London den 8 mars. Vinner Gustafsson den fighten får han troligen en ny returmatch mot Jones under hösten 2014.

Zlatan-favorit – men inte hos svenskarna

I Sportbladets och Sifos årliga undersökning om vem som är Sveriges populäraste idrottare, kom ”Mauler” först på en 26:e plats. Men MMA-fajtern har starkt stöd från Zlatan, vinnaren av omröstningen, som gärna hade sett Gustafsson som tvåa i stället för Charlotte Kalla.

ARTIKELN HANDLAR OM

MMA