Laziz: ”Jag har ingen frihet”

SPORTBLADET

Har släppts från förvaret – men är fånge i landet

Laziz Sharifov, 18, utvisades till Kazakstan förra veckan.

Den svenska polisen lämnade honom ensam på flygplatsen, där han låstes in i 37 timmar.

– På flygplatsen sa de att mina papper var falska och att jag skulle behandlas illa i fängelset om jag inte berättade sanningen, säger han.

Foto: Laziz Sharifov.

Förra veckan verkställde polisen domstolens beslut att utvisa den 18-åriga boxaren Laziz Sharifov från Sverige till Kazakstan, utan hans advokats vetskap. Gränspolisen ignorerade också överklagandet av beslutet som skickades in samma morgon. Väl på plats i Kazakstan lämnade polisen sedan över Laziz och återvände till Sverige – utan att 18-åringen hade släppts in i landet.

Satt inlåst – i 37 timmar

I stället låstes Laziz in i förvar på flygplatsen. I ett fönsterlöst rum väntade han på att den kazakiska polisen skulle granska hans papper. Efter timmar – hur många vet inte Laziz – kom svaret.

– Till mig sa de att informationen inte stämde, att jag inte kunde vara den jag är, att papperen var falska. Sedan sa de att jag skulle hamna i fängelse där de skulle behandla mig illa om jag inte berättade sanningen om vem jag var, berättar han lågmält.

– Efter ett par timmar till släppte de mig plötsligt. Jag vet inte vad som hände.

Då hade Laziz Sharifov suttit inlåst i 37 timmar.

Flyttar runt hos släktingar

När Sportbladet når Laziz Sharifov är han hos sina kusiner. Sedan han blev frisläppt har han tagit en natt i taget och flyttat runt mellan sina mostrar och morbröder.

– Det känns fortfarande lika jobbigt. Även fast jag inte sitter i förvar så känner jag mig inte fri. Jag har ingen frihet, säger han tyst.

– Jag tänker på allt som hänt mig. Jag har fortfarande svårt för att somna på nätterna, i natt somnade jag klockan fem. Det här är inte mitt fel. Allt runt omkring här, hur de kör och hur de beter sig, det är en helt annan värld. Folk är inte lika snälla. Just nu har jag inga planer, jag tänker bara på att få komma hem till Sverige.

Finns hopp

Lazizs mamma och syskon befinner sig fortfarande i Sverige, gömda, för att slippa bli utvisade.

– Jag pratade med mamma i går. Hon var ledsen, säger han.

Men enligt Laziz Sharifovs advokat Lisa af Jochnick finns det ändå en chans att 18-åringen kan få återvända.

– Han är ju utvisad, så det enda som egentligen finns som alternativ för honom är att han ordnar ett pass, och söker på en anknytning i Sverige, det vill säga främst ett arbete. Om han har ett arbetserbjudande här kan han komma hit som arbetstagande, berättar hon.

Fotnot: Onsdagen den 4 december arrangerar de aktiva i kampanjen "Låt Laziz stanna" ett möte i kulturhuset i Handen, söder om Stockholm, för att diskutera fallet. Vem som helst är välkommen att delta.

– Vi gör allt vi kan för att han ska få åka hem igen, säger Lina Rigney Thörnblom till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning