Sverige varvades i skidskyttestafetten

SPORTBLADET

Stort fiasko för damerna: ”Skitdåligt, helt enkelt”

1 av 2 | Foto: Olena Pidrushna korsar mållinjen när Ukraina krossade allt motstånd.

Sveriges skidskyttefiasko på damsidan fortsätter.

I stafetten varvades det svenska laget och fick inte slutföra tävlingen.

– Vi ska inte vara så här långt bakom, säger förbundskaptenen Johan Hagström.

Sveriges tid som stormakt inom skidskytte på damsidan är över. Ingen har hittills kvalificerat sig för OS i Sotji och lördagens stafett ökade knappast chanserna.

Elisabeth Högberg drog på sig en straffrunda på första sträckan och var nästan två minuter bakom täten vid växlingen.

– Skitdåligt, helt enkelt, säger Högberg till TV4 efter hennes förstasträcka.

”Skitdåligt”

Sedan fortsatte det att gå utför. Sverige, med Högberg, Anna-Karin Strömstedt, Åsa Lif och Mona Brorson, varvades av Ukraina på tredje sträckan och fick inte slutföra tävlingen.

– Elisabeth Högberg på första sträckan var riktigt blek. Det kan inte bli godkänt. Inte alls bra. Anna-Karin måste ta med sig ett riktigt bra skytte, men även hon hade stora problem i spåret. Åsa Lif och Mona Brorson hade fyra respektive två reservskott och det är ungefär vad vi kunde räkna med från de här unga tjejerna, säger TV4:s skidskytte expert David Ekholm.

Ukraina vann före Tyskland och Frankrike. Sverige slutade på en 17:e plats eftersom det var den placeringen de hade när tätlagen gick ut för slutrundan.

– Jag tycker att det är tråkigt. Det är ledsamt så är det. De bästa lagen är för bra så vi kan inte hålla dem bakom oss. Sedan har vi en runda också och de har vi inte råd med. Vi ska inte vara så här långt bakom, säger herrarnas förbundskapten Johan Hagström.

”Håller inte”

Om det blir några svenska skidskyttedamer i OS är högst tveksamt i dagsläget.

– Det finns faktiskt inga resultat som de här gjort som visar att de har på OS att göra så den uttagningen är helt rätt och riktig. Det måste ske väldigt stora framsteg både skytte och åkning för att det ens ska finnas någon tanke på att de ska få åka. Jag har väldigt svårt att se att det ska ske den här säsongen, säger Ekholm och fortsätter:

– Jag tycker att de är bättre än så här, men de måste visa det och få fram resultaten annars håller det inte, säger Ekholm.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte