Tillbaka i hetluften

avStefan Holm

Andreas Vinciguerra redo att bli hjälte

MALMÖ. Minns du den här killen?

Andreas Vinciguerra är tillbaka i hetluften för att ta på sig hjälterollen i Davis Cup-matchen mot Israel.

– Jag är redo, säger 28-åringen.

Foto: BILDBYRÅN
Andreas Vinciguerra.

Det var i onsdags kväll. Mats Wilander hörde att det knackade på dörren till hans rum på spelarhotellet i Malmö och gick och öppnade.

Plötsligt stod han öga mot öga med Andreas Vinciguerra. DC-kaptenen blev orolig, befarade att den skadeförföljde skåningen på nytt hade fått ont i sitt vänsterknä och skulle meddela att han inte var tillgänglig inför den stundande laguttagningen.

Så snart ”Vinci” öppnade munnen insåg Wilander att han oroade sig i onödan.

– Han var så jävla spelsugen och sa att han kunde spela om jag valde att satsa på honom. Han sa att smärtan inte spelar någon roll, att det bara är att köra. Det var jävligt positivt, säger Mats Wilander.

Ger sig aldrig

Vinciguerra är italienska och betyder ”Vinna kriget”. Under karriären har Andreas levt upp till sitt namn. Han ger sig aldrig – och det gäller både på och utanför tennisbanan.

Han var bara 18 år när han 1999 fick ett wild card till Swedish Open i Båstad. När han summerade veckan hade han spelat sitt livs första ATP-final. Det vänsterhänta underbarnet förlorade den mot Juan Antonio Marin, men den första titeln skulle snart komma.

I februari 2000 åkte Malmöpågen över sundet, till Köpenhamn. När han lämnade staden hade han besegrat Christophe Rochus, Rainer Schüttler, Martin Damm, Marat Safin och Magnus Larsson och vunnit sin första ATP-turnering.

Tennisvärlden låg öppen och Vinciguerra var beredd att erövra den. Han klättrade upp till 33:e plats på världsrankingen, men hans krävande spelstil slet på kroppen.

Comeback i vintras

När han 2006 försvann från touren var det få som trodde att han skulle komma tillbaka.

”Vinci” ville annorlunda. I vintras gjorde han comeback i elitserien och i eftermiddag intar han Baltiska hallen för att möta Israels ankare, Dudi Sela.

– Jag är redo för spel, försäkrar Andreas Vinciguerra.

Hur många knäoperationer har du gått igenom?

– Fyra eller fem. Jag har tappat räkningen. Jag har inget brosk i knät och det är därför jag får ont.

Vad hade du sagt om någon i december berättat att du skulle spela Davis Cup?

– Har vi ingen bättre?

Nej är svaret om du frågar DC-kapten Wilander.

”Har ingen press på mig”

Åtminstone när Robin Söderling är skadad och comebackande Joachim ”Pim-Pim” Johansson inte anses tillföra något. Andreas Vinciguerra ber inte om ursäkt för att han får chansen.

– Jag vet att jag kan spela bra tennis och det har jag gjort under veckan. Jag hoppas kunna spela lika avslappnat som på träningen. Jag har absolut ingen press på mig och ska göra allt för att vinna, säger han.

När han går ut på banan har Thomas Johansson spelat den första singeln, mot Harel Levy.

– Det är tryggt att ha med en sådan kille i laget. Det är viktigt att Thomas är med och skönt att han får börja. Förhoppningsvis går jag in med 1-0 i ryggen. Jag tror att vi har en väldigt bra chans att vinna. Ja, det här ska nog gå vägen, säger Andreas Vinciguerra.