Förr eller senare kommer tillfället!

Publicerad:
Uppdaterad:

Det finns ingen – oavsett om det är Annette Obrestad, Michael Tureniec eller Peter Eastgate – som du inte kan bluffa ut ur en pott vid rätt tillfälle. Vi är alla potentiella offer, precis som vi är potentiella bluffare.

Och förr eller senare kommer tillfället!

En tajt spelare kanske du kan bluffa en gång i timmen; en lös spelare, kanske en gång i veckan.

Brända av sina erfarenheter tror dock många spelare att det är omöjligt att bluffa i ett löst parti. Är det svårare där? Javisst. Men omöjligt? Nej.

Som jag har påpekat i ett tidigare avsnitt här, vill du försöka bluffa mot så få andra som möjligt: helst bara en motspelare, enstaka gånger två. Men vad händer i ett parti hold’em där ett halvdussin av deltagarna vid bordet regelmässigt går med i första rundan, nästan oavsett hur det satsas?

Många goda spelare faller tillbaka på klassisk, pottoddsmässig ABC-poker i sådana lägen: de väntar tålmodigt in goda startkort och bra floppar, och tar sedan sin hand hela vägen till rivern medan de håller tummarna för att den ska klara trycket. Strategin att låta goda kort försöka slå dåliga motspelare i stället för tvärtom brukar ju oftast resultera i ett plus, i det långa loppet.

Studera motståndarna

Men ABC-poker i ett riktigt löst parti är inte den enda vinnande strategin.

Mot ett halvdussin eller fler motspelare i första rundan kan du ge upp tanken på att försöka bluffa före och efter floppen – men är du observant, kan tillfället i stället infinna sig efter turn eller river.

Studera dina motspelare: är majoriteten av dem sådana att de blir villiga att lägga sig genast, om de inte träffade floppen?

Eller går några chansare trots en mer eller mindre tom hand med på ännu en bet efter floppen, men ger sedan upp om du ställer dem inför en ännu större bet efter turnkortet? Finns det till och med då kvar en sådan spelare som mot alla pottodds drar till stegar och flushar? Då kanske det rätta tillfället att ge dig på en bluff infinner sig efter ett riverkort som blir blankt för er bägge.

Lyckas du väl identifiera vad de andra går för, kommer du att även i de lösaste partier hitta blufflägen.

De kommer att vara sällsynta... men förr eller senare infinner de sig, och ger dig ytterligare möjligheter att öka på din stapel. Inte bara kommer de att vara bra för ditt självförtroende; de kommer också att lyfta ditt spel till ännu högre höjder.

Dan Glimne

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN