Längdskidor

JUST NU: Följ herrarnas 15 kilometer i längd-VM

Av: 

Marcus Leifby

SPORTBLADET

Sportbladet.se:s Marcus Leifby rapporterar från herrarnas premiärlopp

Damerna stakade igång VM i går.

I dag är det herrarnas tur att göra premiär när 15 kilometer klassisk stil avgörs i tjeckiska Liberec.

Sportbladet.se:s reporter Marcus Leifby följer VM-premiären med fokus på svenskorna – minut för minut.

Både Anders Södergren och Johan Olsson har medaljchans.

Häng med!

14.15 Nej, mina vänner, det här var ju ingen höjdare. Varenda svensk verkar ha haft otur i dag. Både Södergren och Olsson snackar om ”ett jävla lotteri” och de valde fel skidor. Redan efter ett par hundra meter hajade grabbarna att det var helt kört.

Det var bara att ta sig runt i princip.

Konstigt. Vi fick ju i väg två svenskar rätt tidigt och någon borde väl ha koll på hur deras skidor funkade. Med den informationen borde man väl kunna rapportera till de svenskar som fortfarande inte startat och ”tipsat” lite om vilka skidor de borde välja.

Vet inte om det är möjligt, kan inte riktigt alla regler och vet inte hur lång tid innan start skidorna måste märkas, men om det hade gått att rapportera och det inte gjordes – då är det ju en ledarmiss utan dess like.

Och vad fruktansvärt jäkla bittert – ursäkta mig – men fasen... här har Johan Olsson gått och laddat för ett lopp en hel säsong, har form och sen avgörs det på skidorna... och det tar inte mer än ett par hundra meter innan man inser att det är kört... helt kört...

Får lite mejl här om vinnaren, Andrus Veerpalu. Det finns de som misstänker att han kanske har stoppat i sig något otillåtet. Dopningschefen som Rasmus Damsgaard antydde ju i går att det fanns fler än de fem (ryssar) som var dopade... och att de skulle komma från grannländer till Sverige. Estland är ett gannland.

Men så länge det inte går att bevisa så ska vi inte sitta här och spekulera, gissa och smutskasta någon som faktiskt inte fällts för någonting.

Veerpalu tar alltså guld och hemmafavoriten Lukas Bauer kniper silvret.

Sen får vi säga grattis till Finland – igen – och till Matti Heikkinen som gör ett jättelopp och skrällvinner bronset.

Svenskarna då? Mm.. det är bara att bryta ihop, knäcka skidorna, förbanna vädret och komma igen.

Johan Olsson blir bäste svensk – han slutar åtta.

Sedan får vi scrolla... och scrolla...

Södergren slutar till slut som 18:e man, Rickardsson som 20:e gubbe och Fredriksson blir 32:a.

Så... nu glömmer vi det här.

I morgon kommer Charlotte Kalla ta vår första guldmedalj i det här mästerskapet. I morgon är det dags för Kalla-show. Damernas lopp startar klockan 13.00 – missa inte det!

Innan vi avslutar ska vi se hur det gick för vår fina spanjor, Javier... Han.. nu ska vi se... han slutar på en 67:e plats, 6 minuter och 40 sekunder efter täten..

Trevlig helg!

/ Marcus

14.12 Johan Olsson är riktigt förbannad han också... Måste lyssna. Återkommer med summering strax. Ingen bra svenskdag kan vi konstatera i alla fall.


14.10 Vår vän Javier är fem minuter efter vid 11,8 km...


14.08 Anders Södergren intervjuas av SVT och han dömer ut sina skidor fullständigt. ” Det var rena lotteriet och jag tog fel. Det är helt otroligt, det är ofta det blir så här på mästerskapen. Skittrist!”


14.04 Neeej.. Bauer rår inte på Veerpalu. Han gör inte det. Men han kniper silvret. Oj, vilken slutrunda han gjorde, Veerpalu. Bauer är sex sekunder efter. Då har vi medaljerna klara. Mest intressant nu är hur det går för vår vän Javier... Ni ska få en resultatlista här strax, med svenskarnas placeringar och lite annat gott...


14.02 Johan är på gång nu... Han stakar på bra och kämpar för att ta norrmannen Rönning men når inte fram. Johan går in som sexa...

Och nu kommer Bauer...


14.00 Johan Olsson gör ett helt okej lopp. Sjua vid sista mellantiden. 40 sekunder bakom Bauer. Inte lätt att åka med tapetklister under skidorna. Vi ska ta Olsson i mål här strax, och sen väntar vi med spänning på Bauer...


13.55 Andrus Veerpalu går i mål. Han har gjort ett fantastiskt lopp. Han kommer att ta medalj. Frågan är vilken valör det blir? Finländaren Heikkinen är på väg in på målrakan nu... Nu ska vi se..

Nej, han rår inte på Veerpalu men han går in som tvåa. 16 sekunder efter Veerpalu.

Vi har Anders Södergren på väg in nu också och han spurtar rätt hyfsat men han går in på en 11:e plats. Kan bli topp-20. Med lite flyt.

Det kommer att bli tufft för Lukas Bauer att rå på Veerpalu. Han ledde med en sekund vid den sista mellantiden. En sekund. Jag tror att vi får en estländsk guldmedaljör i dag...


13.52 Vår en fråga här från Joacim om vi skulle kunna presentera topp-10. Självklart!

13.50 Vår vän, spanjoren och vandraren Javier, han var två minuter efter vid fem kilometer. Fortsätter han promenera under loppet så finns det en risk att damernas tävling i morgon måste skjutas fram en dag...


13.47 Nej nej nej. Det här ser inte bra ut för Olsson. Han har tappat ytterligare och han ser dessutom väldigt plågad ut. Han är halvminuten efter nu och faller även han i resultatlistorna. Fasen också, är det skidorna som sabbar hans dag?

Vi har en trio i topp – en trio som förmodligen kommer göra upp om de här medaljerna.

Vi har Bauer i ledningen, vi har Matti Heikkinen tvåa och estländaren Andrus Veerpalu på en tredjeplats. Det här kommer att bli en rysare om man håller på Tjeckien, Finland eller Estland.

Håller en tumme för Matti!


13.43 Det är rätt mycket att hålla reda på kan jag meddela. Det är mellantider hit och dit och kors och tvärs. Det är svenskar så långt ner i resultatlistorna att krampen gör sig påmind i pekfingret när jag scrollar nedåt i listan.. Scroll scroll...

Och oj, här har vi Javier Gutierrez.. från Spanien.. och han önskar jag att ni hade fått se live. Han åker inte längre. Han går skidor. Han går.

Ser ut som att han är ute och stavgår men han har fortfarande skidor på sig. Jag vet inte om han gått in i väggen eller vad som hänt men det ser fantastiskt roligt ut där han promenerar på samtidigt som åkare efter åkare passerar honom.

Se upp där nu Olsson när du ska varva... Ett gott skratt förlänger livet men kan också sabba ett 15 kilometerslopp...


13.41 Nästa mellantid på Johan får vi vid 6.85. Matti Heikkinen går bra. Finland knep ju guldet i premiären på damsidan i går. Kan vi få en finsk medalj i dag också? Mycket möjligt. Heikkinen skulle vara en rätt bra skräll i så fall...


13.37 Ja.. vi har ju trots allt en mil kvar att köra. En mil. 10 kilometer. Det hinner hända lite allt möjligt på tio kilometer. Det kan dyka upp väggar, ben kan stumna, armar kan domna bort... Vi ger inte upp än, va!?


13.34 Nästa mellantid på Olsson ska vi få vid fem kilometer... SVT:s expertkommentator Blomqvist har gett upp... Johan Olsson kämpar på med har bedrövliga skidor. ” Han har ett sådant tryck i åkningen men det händer ingenting...”.

Ha, då kan vi konstatera att det svenska valla-teamet har blivit helt tagna på sängen i dag och, verkar det som, misslyckats med sin uppgift...

Johan är sjua vid fem kilometer – 16 sekunder bakom ledande Bauer. Det är inte helt kört. Men det känns lite, lite jobbigt just nu.


13.29 Både Rickardsson och Fredriksson går otroligt tungt. Rickardsson ser ut som en halt 80-åring med höft problem och skoskav när han försöker ta sig upp för en liten backe att få en mellantid vid åtta kilometer.. Och efter honom kommer Mathias och han viner inte direkt fram i spåret han heller.

Nä, Rickardsson, Fredriksson och Södergren kan vi nog räkna bort nu. Lutar mot en plats mellan 29 och 55 nu. Typ.

13.29 Trolltyg. Lukas Bauer tar över ledningen. Han är sju sekunder lite drygt före Johan Olsson. Jag tror att vi redan nu kan räkna bort alla svenskar utom just Johan. Ni ska få lite fler blågula mellantider strax. Bauer i ledningen vid 1,85 km. Johan Olsson är 7,9 sekunder efter.


13.27 Jaaa! Johan Olsson är med rätt bra efter 1,8 km. Han går in på en sjunde plats men han är bara fyra sekunder bakom. För tusan, det är ingen dum start alls det. Han går bäst av svenskarna. Anders Södergren däremot var 13 sekunder efter vid den första mellantiden...


13.23 Nu sticker vårt största guldhopp i väg. Johan Olsson studsar ut från stadion. Kom igen nu Johan! Olsson ja, jag hade en tanke där om hans efternamn...

Olsson har inte varit något namn som gått hem i sportens värld den senaste tiden... Jag menar... Christan Olsson, han missade OS och sa att karriären var över..

Staffan Olsson, förbundskaptenen i handboll, lyckades inte ta Sverige till något slutspel i handbolls-VM.

Expressens sportkrönikör, Mats Olsson, åkte hem från EM och fortsatte sin rapportering från soffan.

Vad har vi mer...?

Jo, Hans Olsson... Mali-åkaren som representerade Sverige i det alpina-VM. Vet fortfarande inte om han tagit sig i mål i det där störtloppet...

Anders Olsson tog visserligen två guld i Paralympics...

Kom igen nu Johan – ge alla sport-Olssons lite upprättelse nu!


13.20 Då ska vi bara knuffa ut Johan Olsson också sen har vi samtliga svenskar ute i snöyran i Liberec. Seriöst. Det måste ha snöat två meter de senaste dagarna för det har ju fallit på ganska bra nu sedan i onsdags...

En hel del dopningssnack också. FIS, det internationella skidförbundet, har ju lyckats förstöra bevisen för att en handfull åkare – som alltså deltar i VM – har varit dopade med EPO.

Starkt jobbat.

Vilka nötter...


13.17 Rickardsson är åtta sekunder efter vid 3,15 km. Fredriksson, som brukar åka fort med bilen och få fotboja, han är 22 sekunder efter... Tänk om han hade haft samma fart i spåret... Leder? Mm, det gör ingen mindre än vår vän Franz Göring...

Och nu har vi Anders Södergren i väg... Han vann alltså genrepet. Hoppas hoppas skidorna är bra nu då bara...


13.15 Fick ett samtal här precis från en kollega som heter Fredrik. Hans mamma, Berit, brukar följa med i min rapportering och jag lovade att skicka en hälsning... så hej Berit!


13.12 Vi får oroväckande rapporter från den första mellantiden. Svenskarna som är igång, Rickardsson och Fredriksson, tappar och verkar inte alls ha några bra skidor. Det är rätt mycket utförskörning under det här loppet och där måste man ha bra glid för att inte tappa ännu mer tid eller behöva pumpa på sig än mer mjölksyra.. Det räcker ju liksom rätt bra med den de redan dragit på sig i...


13.07 Då är vi igång. Det snöar i Tjeckien i dag också. Vallningen, glidet och fästet blir viktig. Å fan. Daniel Rickardsson drar i väg nu. Skrällvarning på honom i dag, bara så ni vet!

För en liten stund sedan drog tysken Franz... Göring i väg.

Göring alltså... Inget namn jag skulle ta om jag nu tvingades byta ut Leifby. Klingar lite illa, Göring. Ni förstår väl varför...

Frågan är om han går till ”attack” direkt...

Gör han det kan han bli en riktig ”bomb” i dag...

Får han en bra start kan han kanske ”lyfta” hela det tyska laget..

Vi får se om han kommer att ”flyga” fram i spåret...

12.58 Startlista var det ja... Först vill jag bara lyfta fram två andra killar som har en lungkapacitet som vi bör se upp med i dag. Vi snackar om hemmahoppet Lukas Bauer. Han har ingenting med konstnären John Bauer, som målade troll, att göra. Förutom att han, precis som trollen då, håller till i skogen.

Men Bauer blir farlig i dag. Formen är lite tveksam men hemmaplan kan säkert lyfta honom en del. Sen har vi tysken Axel Teichmann. Han är grym helt enkelt.

Lite roligt också... Bauer tror på Johan Olsson.

Johan Olsson tror på troll... nej han tror på Lukas Bauer i dag.

Svenskarna går ut som 16 (Rickardsson), 17 (Fredriksson), 37 (Södergren), 46 Olsson.

Så här ser startlistan ut i dag med, som vanligt, de mest intressanta åkarna och deras starttider:

16 Daniel Rickardsson SWE 13.08.00

17 Mathias Fredriksson 13.08.30

22 Odd B Hjelmeset NOR 13.11.00

35 Jaak Mae EST 13.17.30

36 Andrus Veerpalu EST 13.18.00

37 Anders Södergren SWE 13.18.30

39 Tobias Angerer GER 13.19.30

40 Devon Kershaw CAN 13.20.00

41 Eldar Rönning NOR 13.20.30

42 Vincent Vittoz FRA 13.21.00

43 Sami Jauhojärvi FIN 13.21.30

44 Jean Marc Gaillard FRA 13.22.00

45 Petter Northug NOR 13.22.30

46 Johan Olsson SWE 13.23.00

47 Martin S Johnsrud NOR 13.23.30

48 Lukas Bauer CZE 13.24.00

49 Axel Teichmann GER 13.24.30

50 Dario Cologna SUI 13.25.00

12.50 God eftermiddag!

Hoppas lunchen smakade. Är ni sugna på lite guld till efterrätt?

Ja, då ska vi se om vi inte kan skaka fram lite av den valören på 15 kilometer klassisk stil.

Herrarna går in i VM i dag och det finns all anledning att se fram emot den här tävlingen. Vi har fyra svenskar med – och två, eller kanske till och med tre – av dem har medaljchans.

Vilka då, tänker ni nu och kliar er lite i skallen.

Jo. Vi har Anders Södergren som vann den senaste världscuptävlingen på 15 km klassisk.

Vi har Johan Olsson som kanske är vår största favorit. Det enda som egentligen talar mot Johan är hans efternamn. Vi återkommer till det strax.

Sen har vi en liten outsider i Daniel Rickardsson som säger sig vara i sitt livsform... Han har ingenting med namnen Tony att göra men hamnar han utanför topp-10 så lär han... bli bitter...

Loppet startar klockan 13 med ett par blåbär som får plöja spåren lite.

Svenskarna och favoriterna kommer lite senare – ni ska få en startlista strax.

Välkomna – nu åker vi!

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor