Han får en nyckelroll i det nya F1-stallet

Av: Christoffer Braw

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenske Charlie Häggstam blir toppmekaniker i Virgin Racing: Går inte att komma högre

Här är svensken som får en plats i Formel 1 nästa år.

Mekanikern Charlie Häggstam får en nyckelroll i Richard Bransons nya Virgin Racing. I helgen blev han klar som en av fem ansvariga mekaniker på en av Virgins bilar.

– Jag har jobbat med racingbilar hela mitt liv och nu går det inte att komma högre, säger Häggstam till Sportbladet.

Klar för F1 Charlie Häggstam heter svensken som tar plats i Formel 1 nästa år. Häggstam ska arbete som mekaniker på en av bilarna i Virgin Racing. FOTO: PRIVAT
Klar för F1 Charlie Häggstam heter svensken som tar plats i Formel 1 nästa år. Häggstam ska arbete som mekaniker på en av bilarna i Virgin Racing. FOTO: PRIVAT

I helgen fick den svenske formelbilsmekanikern Charlie Häggstam drömjobbet på det nya Formel 1-stallet Virgin Racing.

– Allting är rätt så nytt. De har inte fått budgeten helt klar fram till förra veckan, men så blev den klar och jag fick jobbet och börjar jobba den fjärde januari.

Har du fått veta exakt vilken roll du ska ha?

– Jag blir nummer två på en av bilarna. Vilken av dem vet jag inte än.

Stallets försteförare är den förre Toyota-föraren Timo Glock. I dag blev det klart att brasilianaren Lucas Di Grassi tar den andre.

Gått den långa vägen

Charlie Häggstam har gått den långa vägen som mekaniker. Via STCC och Formel Ford har karriären sedan gått via GP2 och senast som chefsmekaniker i Irlands-stallet i A1GP där han knöt de avgörande kontakterna för F1-kontraktet.

– Jag har jobbat med racerbilar hela mitt liv, nu går det inte att komma högre så det är kul.

Hur fick du jobbet i Virgin Racing?

– Jag har jobbat ihop med en del folk som jobbat där nu, bland annat i A1GP. De frågade om jag var intresserad, och det var jag självklart. Och i helgen blev jag erbjuden jobbet.

Jobbet som "tvåa" på en bil innebär att Charlie Häggstam har "ettan" – den huvudansvarige – och en chefsmekaniker för hela stallet över sig i hierarkin.

– Man får göra det här året och se vad som händer. Men för att komma vidare till andra stall måste du in någonstans först, det är inte ofta man kommer in utan F1-erfarenhet. Men målet är att bli nummer ett, att man får ta hand om en bil.

Känner du att det är någon press på dig?

– Nej, det känns avslappnat, det är lugnt. Egentligen är det samma press på en var man än är, men nu är det fler ögon på en.

Hur högt satsar ni under första året?

– De vill vara det bästa nya teamet. Första året är målet egentligen att få bilen i mål och sen får man lära sig under tiden.

Bara sett bilder

Ägare till stallet är Virgin med Richard Branson i spetsen. Men Branson får svårt att upprepa förra säsongen bedrift med Brawn-stallet, tror Häggstam.

– Det är inte riktigt samma sak, Honda hade lite mer pengar. Brawn tog över en mer utvecklad bil. Nu blir allt nytt och man ska absolut inte räkna med att vinna race. De andra stallen är inte idioter, men det kan bli intressant att det inte blir någon tankning. När det blir tester kan man säga mer.

Vad tror du själv om bilen?

– Jag har inte ens sett bilen än, utom på bilder. Men så länge vi gör ett bra jobb som ett team och kommer undan som bästa nya team är det bra.

Och vad har stallet för förväntningar på dig?

– De vet vad jag kan, så det är bara att fortsätta att göra ett bra jobb.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN