Här är målvakterna som blev måltjuvar

SPORTBLADET

Sportchansens Lars Nylin listar målvakterna som blev målskyttar

Foto: Peter Schmeichel, José Luis Chilavert, Martin Brodeur och Rogerio Ceni har alla en sak gemensamt. De är målvakterna som även producerat mål offensivt.

De är vana vid att frejda det egna målet från påhälsningar.

Men somliga kan uppenbarligen stå för egna fullträffar.

Sportchansens Lars Nylins listar tio målvakter som blivit målskyttar.

10. Jimmy Glass

Han har bara gjort ett mål. Men det är tidernas målvaktsmål. Namnet är Jimmy Glass. Hans mål på våren 1999 är så spektakulärt att det finns en Glass-biografi som bara motiveras av just denna fullträff. Dussinmålisen Glass hade sent under säsongen lånats in av ett Carlisle United som inte bara höll på att åka ur det engelska ligasystemet. Man saknade även helt målvakt. Totalt blev det tre matcher för Glass i sin tillfälliga klubb. Men det är bara den sista som någon minns. I ligaavslutningen måste Carlisle vinna för att hålla sig kvar. Med tio sekunder kvar av stopptid stod det 1-1. När Carlisle fick hörna rusade Glass upp. Med matchens och säsongens sista spark, en volley från trakterna av straffpunkten, räddade han inte bara tre poäng till Carlisle. Han räddade även kvar laget i ligasystemet. Efter det var lånet av Jimmy Glass över.

9. Evgeni Nabokov

Vid ställningen 6-4 till hans San Jose Sharks kunde inte ryssen Nabokov motstå frestelsen. Han skickade iväg pucken över hela banan in i den kasse som övergivits av Vancouvers Peteris Skudra. Nabokov blev den förste europeiska målvakt, och en av bara nio totalt, som gjort mål i NHL. Först var New York Islanders Billy Smith 1979.

8. Hans-Jörg Butt

Målkåta målisar är primärt en latinamerikansk sysselsättning. Men det finns några européer som öst in mål. Bäst är bulgaren Dimitar Ivankov, senast i turkiska Bursaspor, med 33 mål. Men den som gjort flest mål på högsta europeiska nivå är tysken Hans-Jörg Butt. Totalt har det blivit 26 Butt-baljor i Bundesliga. Men Butt har också gjort mål i Champions League. Han har däremot ännu inte gjort mål för sin nuvarande arbetsgivare, Bayern München. Butt har också varit med om baksidan av målsugna målvakter. I en match mot Schalke 04 hann han inte tillbaka till sitt eget mål efter ha lagt en straff. I ett nafs hade han en boll även i sitt eget mål.

7. Jarmo Myllys

Sex gånger har målvakter gjort mål i Elitserien, senast 2008 då Andreas Andersson i HV71 nätade i toppmatchen mot Linköping. Men ingen har varit så medvetet offensiv som Luleås Jarmo Myllys. Finnen är inte bara en av Elitseriens toppmålvakter genom tiderna. Han är dessutom ensam om att ha gjort två mål i högsta serien. Lägg till det att han under karriären stod för 17 assist och bilden börjar klarna av en mycket speciell lirare.

6. Peter Schmeichel

Möjligen är dansken tidernas bäste målvakt. Och han kunde även göra mål. De flesta av totalt 13 karriärmål gjorde han som ung i Hvidovre. Men 2001 blev han - då i Aston Villa - den förste målskytten bland målvakter i Premier League. Senare har Schmeichel fått efterföljare i Brad Friedel och Paul Robinson.

5. Martin Brodeur

New Jersey Devils målvaktslejon innehar så många statistiska rekord att han är NHL-målisarnas motsvarighet till Wayne Gretzky. Även vad gäller målskott står han för rekorden. Förutom att han är en av bara två målvakter som gjort två mål - Ron Hextall är den andre - är Brodeur den ende som avgjort en NHL-match med ett målvaktsmål.

4. Rene Higuita

De säger att målvakter är udda, ibland galna. Och så finns det colombianen Higuita. Hans utflykter var lika riskfyllda som hans kontakter bland hemlandets kokainkarteller. Men fläckvis var han en strålande målvakt. Som inte bara kunde göra mål - totalt 30 varav tre i landslaget - utan också sanslösa räddningar. Som "skorpionräddningen" mot England på Wembley 1995. Higuitas insats den gången finns inte i någon instruktionsbok i detta universum. När Jamie Redknapp sköt sparkade Higuita bakut, en slags halv baklängesvolt, och räddade med fötterna över sitt eget huvud. Som sagt, vissa målvakter är annorlunda.

3. Jorge Campos

Säg Jorge Campos och de flesta tänker på hans egendesignade tröjor. Vi talar kreationer som skulle skrämma slag även på en rysk schlagerfestival. Andra minns han äventyrliga spelstil långt ut i planen. Men mexikanen från glassiga Acapulco var trots sin minimala längd - 173 centimeter - faktiskt en lysande målvakt. Som också hade näsa för motståndarmålet. Totalt blev det 35 pytsar, de flesta för klubblaget Pumas.

2. José Luis Chilavert

Ettan på denna lista får ursäkta. Kungen bland de målsugna målisarna är ändå José Luis Chilavert. Hans 45 straffmål är rekord för en målvakt. Likaså hans åtta landslagsmål. Men dessa rekord slås ändå av ett hattrick för hans argentinska klubblag Velez Sarsfield. Det gjorde Chilavert i Buenos Airos-derbyt om Ferro 1999. När den ofta folkilskne excentrikern Chilavert slutade 2004 hade han gjort totalt 62 mål, i det läget var det världsrekord.

1. Rogerio Ceni

83 mål på 831 matcher. Det finns hyfsade anfallare och mångder av mittfältare som inte nått upp till det antalet mål under sina karriärer. Brassen Ceni har fått ihop de siffrorna med målet som utgångspunkt. I ligaspel har han gjort 36 straffmål och hela 47 på frispark. De flesta i Sao Paulo som han representerat sedan 1990. Ceni, i dag 36 år, passerade Chilaverts rekord år 2006. I landslaget har det däremot blivit tji. 17 A-landskamper inklusive tio minuter VM-spel i Tyskland just 2006 har inte gett något nätrassel. Spelare som Ronaldinho har inte varit lika sugna att släppa ifrån sig de fasta situationerna till lagets siste utpost.

Se toppidrott på plats: