De största fienderna – beroende av varandra

SPORTBLADET

En kamp mellan Brawn och Red Bull – eller rättare sagt hjärnornas kamp.

Mellan Adrian Newey och Ross Brawn.

Brawn har gjort sitt eget team till VM-ledare och det är Red Bull och Adrian Newey som utmanar. I konstruktörsmästerskapet är de 30,5 poäng efter och i förar-VM är Sebastian Vettel den ende förare förutom Jenson Button, Brawn, som vunnit något lopp i år. Kort sagt är det de båda britterna i den övre medelåldern som duellerar i toppen av Formel 1 – och de har gjort det ända sedan 1992.

”Kämpar mot varandra”

– Utan Ross hade mitt liv troligen varit fruktansvärt långtråkigt, säger Adrian Newey till Auto Bild Motorsport.

– Det verkar som om vi hela tiden kämpar mot varandra på banan. Det är fantastiskt roligt, en sådan person som Ross sporrar mig.

För 18 år sedan byggde Adrian Newey den Williams som tog hem VM- guldet medan Bennettons teknikchef Ross Brawn arbetade hårt för att ta fram en segerbil

Han lyckades och tillsammans med Michael Schumacher vann teamet två VM-guld 1994 och 1995.

Tillsammans har de båda vunnit 225 GP-tävlingar, 13 förar-VM och 14 märkes-VM ( inklusive Ferraris titel 2007 då Ross Brawn hade tagit timeout, men ändå var hjärnan bakom bilen).

– Jag har stor respekt för Adrian och jag tycker att det är en riktigt spännande tävling mellan oss, säger Ross Brawn.

– Men faktum är att vi inledde vår karriär på samma ställe, 1986 hos Carl Haas Force F1-team, Adrian var designer och jag aerodynamiker.

Olika intressen

Vid sidan av F1-sporten har de två helt olika intresse, Ross Brawn odlar rosor och gillar flugfiske medan Adrian Newey drömmer om att bygga en segelbåt till Americas Cup. Han håller sig gärna i bakgrunden medan Ross Brawn älskar att stå i rampljuset, är teamchef och en erkänd strateg.

Han har lämnat konstruktörsjobbet, det gjorde han under tiden i Ferrari där Rory Byrne var ansvarig för den biten. Istället arbetar han mycket mer med organisationen och strategin.

– Jag och Adrian arbetar på väldigt olika sätt, men når ungefär samma resultat, konstaterar Ross Brawn.

Han har 121 GP-segrar mot Neweys 104 och han har vunnit sju förartitlar mot Neweys sex.

Men alla Ross Brawns VM-titlar har tillkommit i samarbete Michael Schumacher. Adrian Newey däremot har sex VM-titlar – med fem olika förare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1