Norska draget – kallade in psykolog

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Det blev norskt guld efter en dramatiskt spurtuppgörelse mellan Marit Björgen och Stina Nilsson. 

Inför loppet stöttades de norska åkarna av en psykolog. 

– Vi försöker jobba med att ge varandra trygghet, säger Astrid Uhrenholdt Jacobsen. 

Norge var storfavoriter till att ta hem OS-guldet i Pyeongchang. Men det blev en riktig rysare. Efter att Anna Haag tappat 25 sekunder på förstasträckan stod Charlotte Kalla för en mäktig upphämtning och Sverige var tillbaka i matchen. 

Stina Nilsson fick dock ge sig mot Marit Björgen på upploppet efter en dramatisk spurtstrid. Efter guldet berättade Astrid Uhrenholdt att de norska åkarna fått psykologstöd inför loppet.

– Vi försöker göra det inför stafett. Tanken med det är att vi är fyra individuella åkare med olika kvaliteter som kan skapa framgång i spåret. Men sätter vi de fyra tillsammans är vi ännu starkare än summan av de fyra var för sig. Så vi försöker att jobba mycket med att ge varandra trygghet och försöka bygga oss till en kraft, säger hon.

1 av 5 | Foto: PONTUS ORRE

”Hade jag förstörd allt hade de lyft upp mig”

Just Uhrenholdt Jacobsen hade kunnat bli syndabock efter att ha tappat en halv minut på andrasträckan. Efter guldet riktade hon stort tacksamhet till lagkamraterna.

– De hade aldrig sagt något (om vi inte hade vunnit), de hade försökt lyfta upp mig och det är på något sätt starkare än att vi tar guldet. För det vet jag, hade jag förstört allt hade de försökt bygga upp mig igen och det är det som är styrkan i dag också, säger hon

ARTIKELN HANDLAR OM