Robins ras – hans lyft

SPORTBLADET

Statistiken – han är sämre än förra året: ”Förvånande siffror”

Foto: Foto: BILDBYRÅN
SPELAR SOM DE BÄSTA Robin Söderlings spel har utvecklats sen förra året. Resultaten har blivit bättre, men statistiken sämre. I dag sätts han åter på prov, i Swedish Open-finalen i Båstad.

BÅSTAD. Finalklar i Swedish Open och Robin Söderling är i sitt livs form – men bara enligt världsrankingen.

Tittar man på statistiken är han betydligt sämre än förra säsongen.

– Det är förvånande, men de bästa i världen spelar sin bästa tennis på viktiga bollar och just den statistiken har jag förbättrat, säger Söderling till Sportbladet.

När Robin Söderling i dag spelar sin första final i Swedish Open – mot argentinaren Juan Monaco – är det efter att ha klättrat till tolfteplatsen på rankingen efter sommarens makalösa framgångar. Men enligt statistiken är västgöten inte bättre än någonsin. Robin Söderling är snarare sämre än i fjol.

Enligt Sportbladets genomgång har Öppna franska-finalisten försämrat allt i egen serve. Antalet ess har, för att ta ett exempel, sjunkit från 10,25 till 8,52 per match. Förra säsongen vann han totalt 88 procent av sina servegame. Den siffran har under 2009 minskat till 84.

”Vet inte varför”

– Jag vet inte vad det beror på. Förra året var jag topp 5 på allt inom serve. Samtidigt håller jag fortfarande min serve på ett bra sätt även om jag tappat i statistiken och nu har jag många breakbollar, säger Söderling.

Enligt spelarorganisationen ATP:s ständigt uppdaterade statistikbas har Söderling bara förbättrat en av tio punkter – antalet vunna breakbollar i motståndarens serve.

Robin vinner knappt hälften av poängen och har klättrat från tolfte till tredje plats på listan.

I gårdagens semifinal mot Andreas Vinciguerra var Robin Söderling återigen som bäst när det gällde som mest. Med setboll emot när Vinciguerra servade i andra setets tiebreak satsade Söderling allt. Och dunkade in en forehand på linjen och tog sedan hem matchen i de nästkommande två bollarna.

Har fler breakbollar

– Att vinna de avgörande bollarna handlar väldigt mycket om självförtroende. Jag har vunnit många matcher mot bra motståndare den senaste tiden och med det vågar man mer i avgörande lägen, säger Söderling.

– Det faktum att jag gått ner i procent vunna bollar på min förstaserve tar jag igen på att jag tagit betydligt fler breakbollar, säger Söderling vars tränare Magnus Norman tror sig ha en förklaring till raset på de övriga listorna.

– Förra året spelade han väldigt bra i många lite mindre tävlingar och gick till final i Rotterdam och Memphis. I våras gick det tungt och då förlorade han ganska många förstarundor. Det är nog mycket av svaret på hans dåliga statistik. Från Paris och framåt skulle jag tro att han har bättre siffror, men det är ändå lite underligt, säger Norman.

Stefan Holm Mattias J Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis