”Jag har precis tagit steget ut i vuxenlivet”

SPORTBLADET

Sportbladet tar reda på var Sveriges idrottsprofiler håller hus i sommar – i dag Niklas Jihde

Foto: Jihde softar i barnpoolen.

I fredags gjorde han sin sista dag på gamla jobbet.

Samma dag tog han steget ut i vuxenlivet.

Utan innebandy, men med tv-jobb och villa.

Efter över ett decennium som en av Sveriges bästa innebandyspelare tog Niklas Jihde i våras farväl av innebandyn genom att vinna sitt fjärde SM-guld.

Men att han har avslutat sin aktiva karriär betyder inte att han inte kommer att synas i media även framöver. Han kommer i höst att vara studioankare då Viasat drar igång sin nya kanal Viasat Hockey, och redan nästa vecka kommer han att arbeta med Viasats Davis Cup-sändningar.

Men även Niklas Jihde får en del semester.

I fredags gjorde han sin sista arbetsdag på sitt förra jobb, och samma dag inleddes en ny fas i livet.

–?Jag har ju precis tagit steget ut i vuxen­livet. I fredags flyttade vi in i en villa i Vallentuna, så nu håller man på med att klippa gräset och göra en massa andra saker som man inte har en aning om, säger han med ett skratt.

Är du tillräckligt händig för att klara av allt som följer med ett villaägande?

–?Haha. Nej, verkligen inte. Man brukar ju säga att man har tummen mitt i handen, men jag har två tummar mitt i handen. Det enda stället jag var teknisk på var innebandyplanen, annars är jag helt ohändig.

Vad gör du annars i sommar?

–?Det blir mest att arbeta med att få gräsmattan att se trevlig ut. Sedan har jag planerat att träffa familjen, och så blir det en del tennismatcher och prestigefyllda golfrundor med familjen. Och så blir det förberedelser inför höstens jobb.

Ja, sitter du och pluggar in tabeller och statistik nu?

–?Ja, varje dag är jag inne på hockey­allsvenskan och kollar om det har gjorts några värvningar i lagen.

Är du lika ambitiös i det jobbet som du var som innebandyspelare?

–?Ja, när jag går in för något så vill jag nå så långt jag kan. Jag har ju fått en bra inskolning hittills, men jag vet att det är mycket press på mig. Jag vill få bort den här innebandystämpeln, och bli accepterad som vilken annan journalist som helst. Men det kommer säkert att krävas dubbelt så mycket från mig som för andra eftersom jag är den jag är.

Du saknar inte innebandyn då?

–?Förra veckan körde jag förbi Solnahallen när det var runt 28 grader, och då såg jag min gamla lagkamrat Peter Fischer­ströms bil. Då drog jag faktiskt på smilbanden, eftersom jag förstod att de var inne på gymmet och förberedde sig inför nästa säsong.

Så försäsongsträningen saknar du inte?

–?Nej, inte direkt. Men när matcherna sätter igång i höst kommer det säkert att kännas lite konstigt. Men jag är jättenöjd med mitt beslut.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy