”Kostar att ligga ute på touren...”

SPORTBLADET

Hedblom om det tuffa proffslivet

TURNBERRY. Det skrivs om golfspelare som tjänar hundratals miljoner och Tiger Woods som världens bäst betalda idrottsman.

Men ofta glöms vardagen bort och spelare har utgifter som måste betalas även de veckor som spelet sviktar.

– Det kostar att ligga ute men det är rättvist att man måste prestera för att få bra betalt, säger Peter Hedblom.

Foto: Foto: AFP
Tufft år Peter Hedlom slåss för sin överlevnad på Europatouren och behöver ett bra resultat i British Open.

Han är en av våra bästa golfspelare genom tiderna utan att ännu fått den stora fullträffen. Han har vunnit två gånger på Europatouren och varit med i toppen av många majors.

Evig optimist

I år kommer Hedblom till Turnberry med en halvtaskig säsong bakom sig men de tre senaste tävlingarna har sett bättre ut och Hedblom är en evig optimist.

– Spelet har börjat se bättre ut men det är väl närspelet som vanligt som krånglar, säger han och ler.

The Open-veckan är egentligen en ganska onormal vecka att göra en ekonomisk jämförelse eftersom både utgifter och potentiella inkomster är betydligt högre än en vanlig vecka på touren. I normala fall är båda posterna ungefär en tredjedel av den här veckan.

”Inget att klaga på”

Men inte desto mindre speglar det ganska väl hur golfen fungerar för en yrkesman. Missad kvalgräns är lika med minus i kassan. Få sporter är så tydligt resultatorienterade och krassa när det gäller förhållandet mellan prestation och inkomst.

– Jag tycker om att det är så och har inget att klaga på. Det är den enkla sanningen att presterar du inte så får du inte betalt.

Spelar ihop pengarna

Och när det handlar om de stora sidoinkomsterna som företag betalar för att synas i samband med spelare så är den fallande skalan tydlig. I första hand går en outtalad gräns någonstans vid nivån topp 10 i världen och i andra hand någonstans vid topp 50. Den stora massan måste spela ihop sina pengar i första hand.

– Det är de stora namnen som tjänar de stora sponsorpengarna och det är väl egentligen inget konstigt.

Och just nu behöver Peter Hedblom spela bra för att ta sig upp från sin 141:a plats på order of merit, till åtminstone 115:e, för att inte tvingas kvala för att behålla rättigheterna.

Det är verkligheten för en spelare som ändå tillhört Europaeliten de senaste tio, femton åren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf