DRÖMMEN – TOPP TIO

SPORTBLADET

Söderling går som en raket på rankingen: ”Jag har ett bra läge”

Foto: Foto: BILDBYRÅN
kungen av båstad Robin Söderling vann Swedish Open – och klättrar vidare på världsrankingen. Han är just nu rankad elva i världen.

BÅSTAD. Första Swedish Open-titeln bärgad.

Nu satsar Robin Söderling, 24, allt på att ta klivet upp bland världens tio bästa tennisspelare.

– Det är en stor dröm för mig att nå topp 10, säger Söderling.

När Robin Söderling föll ihop på Båstads röda grus och vrålade ut sin glädje över sin första singeltitel i Swedish Open var det inte bara segerchecken på 75 000 euro han jublade över. Segern innebär också att Söderling går upp som elva på världsrankingen.

– Fortsätter jag att spela bra så når jag snart topp 10. Men det går inte av sig själv, säger Söderling.

Sverige har, sedan den officiella ATP-rankingen infördes 1973, haft 17 spelare på topp 10. Senast var i juli 2005 då Thomas Johansson var rankad nia.

”Har ett bra läge”

– Det kommer en period nu med tävlingar där det går att plocka mycket poäng och eftersom rankingen jämförs med samma tid i fjol, då jag inte tog så mycket poäng, har jag ett bra läge jämfört med dem som ligger precis framför mig, säger Söderling som hyllade hemmapubliken efter segern i två raka set mot argentinaren Juan Monaco.

– Att få vinna här hemma, inför den här publiken som stöttat mig på ett underbart sätt i match efter match, set efter set, det är underbart.

I segerintervjun på innerplan direkt efter matchen förklarade Söderling att han inte skulle byta Swedish Open-titeln ens mot en Grand Slam-trofé. Några timmar senare hade han ändrat sig, men inte mycket.

– Jag tog nog i lite grann, men inte speciellt mycket. De största Grand Slam-titlarna väger nog tyngre, säger Söderling.

Viktigt bli topp åtta

Vår nya svenska tennisvärldsstjärna har ytterligare ett mål med sin raketartade rankingklättring. Nämligen det penningstinna Mastersslutspelet som spelas i London i december. Där gör årets åtta högst rankade spelare upp om en prissumma på totalt motsvarande 35 miljoner kr.

– Jag vill egentligen inte titta så långt fram för det kan vända snabbt i tennis. Men visst vore det väldigt, väldigt kul att få vara med där. Det är också en dröm jag har, säger Söderling.

Världsrankingen

1. Roger Federer, Schweiz

2. Rafael Nadal, Spanien

3. Andy Murray, Storbritannien

4. Novak Djokovic, Serbien

5. Andy Roddick, USA

6. Juan Martin Del Potro, Argentina

7. Gilles Simon, Frankrike

8. Jo-Wilfried Tsonga

9. Fernando Verdasco, Spanien

10. Fernando Gonzales, Chile

11. Robin Söderling, Sverige

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis