”Det lär bli en jämn duell mellan mig och Felipe Massa”

Publicerad:
Uppdaterad:

Världsmästaren Lewis Hamilton i exklusiv intervju

Lewis Hamilton under tester i Jerez, Spanien. Britten får finna sig i att vara den jagade i år, i egenskap av regerande världsmästare.
Foto: AP
Lewis Hamilton under tester i Jerez, Spanien. Britten får finna sig i att vara den jagade i år, i egenskap av regerande världsmästare.

Världsmästare i fjol – omkörd i vinter.

Men Lewis Hamilton siktar på att behålla sin VM-titel.

– Jag vill bli världsmästare, jag sitter inte här och säger att jag är världsmästare, utan jag säger: jag vill bli världsmästare, säger han i en exklusiv intervju.

I november korades britten till den yngste världmästaren genom tiderna, när han vann VM i F1 med en enda poäng före Felipe Massa. Trots att brassen, som vann det sista lopept, hade fler segrar.

Inför årets säsong bestämde sig FIA för att föraren med flest segrar skulle bli mästare, men efter bara ett par dagar och massiva protester sköts beslutet på framtiden.

”En tuff fajt i fjol”

Lewis Hamilton är en av dem som är negativa till förslaget.

– Vi jobbar hårt som ett team för att vinna och för att vara uthålliga. Det som krävs för att visa uthållighet, oavsett om du slutar etta eller trea, är att du och teamet gör det bästa jobbet över hela året. Det handlar inte bara om vem som vinner flest race.

Bernie Ecclestone har sagt att med all otur som Felipe Massa råkade ut för i fjol, är det läge för brasilianaren att vinna världsmästartiteln 2009. Får det dig att tända till lite extra, och ser du honom som din huvudmotståndare?

– Inte direkt, och jag har nog inte hängt med riktigt när det gäller vad folk gör för uttalanden. Felipe och jag kommer riktigt bra överens, vi hade en tuff fajt i fjol och jag ser fram emot att tävla mot honom i år igen. Jag är säker på att han är ännu mer motiverad, men det är jag med, och det lär bli en jämn duell mellan oss. Jag vet inte om det kommer att handla om Felipe och mig, eller han och Kimi. Vi vet inte, så vi får se vad som händer. Men det är klart att jag hoppas vara med i toppen och slåss om VM-titeln igen.

Till årets säsong kommer ett antal nyheter, bland annat är aerodynamiken förändrad, slicksen är tillbaka och testerna under säsong är förbjudna. Under vinterns tester har McLaren-Mercedes och Lewis Hamilton haft en bra bit upp till toppen.

”Jag lär mig hela tiden”

Du har talat om att du måste göra färre misstag 2009 än förra året. Kan du säga lite om hur förare lyckas med det?

– Nej, det kan jag inte! Jag kan faktiskt inte... Jag har gått igenom de tabbar jag gjorde i fjol, och om man tar Montreal-loppet, med rödljuset i depån – varje gång jag är på väg ut ur

depån numera kollar jag efter ljussignalen (Hamilton körde in i Kimi Räikkönens bil i Montreal efter att ha missat ett rödljus, red:s anm). Man måste lära sig av sina misstag. Jag är säker på att det kommer att hända saker det här året då man blir tagen på sängen, och jag lär mig hela tiden. Världens äldste man lär sig säkert någonting varje dag, han med. Det gäller att förbereda sig ordentligt och försöka att undvika misstag.

Peter Nygaard Anna Andersson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1