Northug kan jubla efter nya fiaskot

avSimon Norberg

LENZERHEIDE. Oron växer bland de norska skidstjärnorna efter ännu en tung Tour de Ski-dag.

Samtidigt kan man tänka sig att Petter Northug sitter hemma och drar på smilbanden.

– Några av lagkamraterna har nedåtgående form och det öppnar ju dörren, säger landslagschefen Vidar Löfshus.

Foto: PONTUS ORRE
Didrik Tönseth och Martin Johnsrud Sundby lämnar Lenzerheide.

Av de norska herrarna lyckades bara Martin Jonsrud Sundby och Hans Christer Holund placera sig bland de 15 första i jaktstarten över 15 kilometer som var den tredje deltävlingen under Tour de Ski.

I övrigt underpresterade Finn Hågen Krogh, Emil Iversen, Sjur Röthe, Sindre Björnestar Skar och Didrik Tönseth.

– Jag är inte bekymrad för OS, men det är en del åkare här som inte går bra och ska de med till OS behöver de få en raket i röven, säger den norska landslagschefen Vidar Löfshus.

Positiva besked för Northug

Värst gick det för den sistnämnda, något Calle Halfvarsson kunde vittna om.

– Jag kom ikapp Didrik. Han verkade vara helt parkerad i backen så han hade nog ingen rolig dag.

Tönseth som gick ut som nummer 14, två placeringar före Marcus Hellner, tog sig in i mål som 44:e åkare och efteråt stormade han ut från stadion.

– Det var tungkört idag. Jag fick slita och det var psykiskt jobbigt. Nu ska jag köra bil och resa (Till Obersdorf). Det blir att fortsätta touren, men jag kommer ju starta långt bak.

Samtidigt som norrmännen har svårt att prestera i touren, gick Petter Northug en sprint hemma i Norge på nyårsdagen med gott resultat. Enligt landslagschefen är det knappast till Northugs nackdel att landsmännen har problem.

– Jag känner mig tryggare med Petter nu än vad jag gjorde för en månad sedan. Han har fått träna bra ett tag nu och det har varit tanken hela tiden att han skulle få en bra träningsperiod. Han måste bara visa att han är i form nu och det är ju några lagkamrater som har nedåtgående form och det öppnar ju dörren.

ARTIKELN HANDLAR OM